26 четения

7 деца прославиха страната на състезание в екоселище в Русия

СЕДЕМ МЛАДИ СПАСИТЕЛИ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ПРОСЛАВИХА СТРАНАТА на четвъртото международно състезание „Школа безопасности“. То бе 10 дни през август в Калужска област в екоселище Галицино в Русия. България беше представена от отбора на СУ „Ц. Церковски“, а ръководител на делегацията беше директорката на училището Стефка Трайчева. Седем ученици за пореден път доказаха, че тяхното място е сред най-добрите в редиците на младите пожарникари спасители. Иван Стоянов и Мартина Пламенова от 9-и клас, Драгомир Борисов от 7-ми клас, Виктор Борисов от 10-и клас и единадесетокласниците Димитър Арабаджиев, Симеон Симеонов и Станислава Христова. Треньор на отбора беше началникът на пожарната в Полски Тръмбеш гл. инспектор Илиян Илиев, а представител на общината – Маринета Кузманова, председател на Общинския съвет.

След тържественото откриване и прекрасните емоции по посрещането са започнали незабравими дни, изпълнени с много трудности, но и с много настроение. Първата стартова дисциплина е била пожарникарска щафета 4 по 100 м с различни препятствия и нашият отбор се е наредил непосредствено след титулуваните отбори на Русия и Беларус. Това трето място е запазено и в други конкурсни дисциплини, сред които най-вълнуващи и напрегнати са били състезанията в басейна. Там учениците на Полски Тръмбеш са доказали по безспорен и категоричен начин, че са

Едно от изпитанията

отлични плувци и вече подготвени спасители, а Станислава Христова е заслужила сребърния медал сред девойките. Състезателните дисциплини са били 50 метра свободен стил, гмуркане и смесена щафета 6 по 25 метра, като всеки участник извършва различни спасителни операции.

„С много емоции беше съпроводено и състезанието на полосата с препятствия. Много атрактивни и трудни дисциплини, но нашите момчета бяха доволни от преодоляването им и от възможността да се запознаят и използват тези нови за нас техники. Безспорно най-трудната, но и най-атрактивна състезателна дисциплина беше „Маршрут на оцеляването“. Пет километра преход през пресечена местност с различни препятствия и задачи на отделните етапи – движение по азимут; спасяване на удавник и оказване на първа медицинска помощ; превързване на пострадал, изготвяне на носилка и носене 500 метра; търсене на черна кутия, разпалване на огън и построяване на знаци от международната сигнализация“, разказва Стефка Трайчева.

Една от наградите

Не са липсвали и творчески конкурси – за изработване на стенвестник за два часа и визитка на страната и отбора, като и двата конкурса са били на тема „Млад спасител“. Екипът от Полски Тръмбеш е заел трето място и е получил много аплодисменти. Освен задължителната презентация на страната е била представена и съвременна кратка постановка – как да си направим пикник в гората.

Най-голям успех е било първото място в конкурса за фотоизложба. Старанията ни да спазим всички условия и да подредим тематично и с образователна цел тази изложба се възнаградиха. Показан е и филм за страната и за града, за дейността на “Млад огнеборец“, който е изработен с помощта на Полина Христова, учителка в СУ “Ц. Церковски“.

Незабравими ще останат за всички тези десет дена, прекарани в екоселище Галицино – прекрасните гледки, разходката из „Етномир“ – най-големия етнографски музей на открито, посещението на музея на космонавтиката в Калуга, лагерният огън с игрите и песните край него. И разбира се, грандиозният спектакъл на закриването на състезанията с много награди и ефекти.

Признание за нашето дългогодишно сътрудничество е медалът, който г-жа Трайчева е получила с постановление на Висшия съвет на „Общоруския съюз на спасителите“ – „За сътрудничество в областта на спасяването“. През 2016 г. в Санкт Петербург тя получи лично от министъра на извънредните ситуации на Русия първия си медал – „За пропаганда на дейността на спасителите“. А началникът на пожарната в Полски Тръмбеш Илиян Илиев и председателят на Общинския съвет Маринета Кузманова бяха наградени с почетни медали „75 години спасителна дейност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *