Православна вяра. Църковните празници през септември | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Православна вяра. Църковните празници през септември

Публикувана на: 05.09.2018г. 638 прегледа

На 8 септември е първото събитие, свързано с Евангелието – Рождество Богородично. Възпоменава се в настъпващата нова църковна година.

На този ден, по думите на молитвата, „Бог престол свят на земле Себе предуготовал“, защото Светата Дева като станала Божия Майка, станала сякаш Божий престол на земята. Родителите на Пресветата Дева били благочестивите Йоаки́м и А́на. Според преданието Йоаки́м произхождал от царски род, а Ана – от първосвещенически род.

Празникът е и празник на храма в Полски Тръмбеш, който предците ни са посветили на Богородичното Рождество.

На 14 септември светата църква почита Въздвижението на светия Кръст.

Дванадесетте празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на евангелския кръг. За разлика от тях на празника Въздвижение се възпоменават събития от значително по-късно време.

На този голям празник църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста, който е също и оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Светата православна църква извършва поклонение на светия че́стен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

На Кръстовден се спазва строг пост.

На 17 септември църквата почита светата мъченица София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това, император Адриан (117 – 138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, и Любов – на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявявала необикновена сила през цялото време.

От изтезанията младите девици умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения Христови на своите възлюбени дъщери.

На 23 септември честваме зачатието на св. Йоан Кръстител.

В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник на име Захарий с жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица.

Захарий и Елисавета били праведни пред Бога. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древността дарил с рожба престарялата Са́рра. Свещениците при Йерусалимския храм били разделени на 24 смени. Всяка смяна служела по осем дни, от събота до събота. Захарий бил от осмата смяна. Когато дошъл неговият ред, той се отправил за Йерусалим. Различните длъжности в храма се разпределяли между свещеници от всяка смяна по жребий. Този път се паднало на Захарий да влезе в храма Господен, за да покади. Народът се молел отвън през време на каденето.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!