Посрещнаха Самарското знаме в Полски Тръмбеш

Дългоочакваните участници във втория „Славянски ход“ пристигнаха в Историческия музей в Полски Тръмбеш заедно с копие на Самарското знаме, дело на художниците в Мурманския дворец на културата и творчеството. Поради националния траур този ден заради загиналите в автобуса край Своге тържествата на площада бяха отменени, но се проведоха в музея.

Гостите, водени от журналиста Дмитрий Коржов, бяха посрещнати с хляб и сол. Поднесените от тях цветя пред паметната плоча в музея на руските войни освободители на града засвидетелства признателността им към техните далечни предци.

Знамето светиня бе развято и носено от Андрей Бобров – руски богатир, артист от театър „Северний флот”, и Валерий Черторийский – поет, член на Съюза на писателите на Русия, от гр. Заозьорск. Другите членове на внушителната група се оказаха също поети и журналисти: Илья Виноградов – от организационния съвет, Сергей Ютков – телевизионен журналист, Андрей Фичов – директор на мурманския телеклуб и оператор на групата, Юлия Колмогорова – поетеса от гр. Североморск, Александър Финицин – участник в първия „Славянски ход“ през 1997 г., и Светлана Чемоданова – поетеса и директор на фестивален център от гр. Оленегорск.

Гостите с нескрито уважение пристъпиха прага на музея и бяха поканени на откриването на изложбата „Памет за Освобождението”, тъй като през цялата 2018 г. градът и страната ни честват 140 години от освобождението на България от турско робство. След представяне на изложбата доц. Харитонов покани водещия групата Дмитрий Коржов да покаже пред всички първия юбилеен медал за светите братя Кирил и Методий, отсечен през 1885 г. в Полша в чест на 1000-годишнината от кончината на Методий – един изключителен експонат за музея. Така гостът откри и самата изложба, разгледана с интерес от всички.

Пред Самарското знаме светиня инж. Киро Маринов – председател на дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, представи заедно с Дмитрий Коржов участниците в хода. Срещата се превърна в непринуден разговор за това как е възникнала идеята за грандиозното събитие.

На участниците бяха поднесени сувенири и много видеофилми, отразяващи обществения и културния живот в музея и града, а г-жа Снежана Стефанова – главен секретар на общината, връчи официалния плакет на общината и ръчно изработена картина с мотиви от града върху стъкло.

По покана на кмета Георги Чакъров на 27 август участниците в „Славянски ход“ бяха приети в общината на официална среща. На срещата присъства и г-жа Маринета Кузманова  – председател на Общинския съвет.

След традиционното представяне на общината от кмета, а от гостите на участниците в „Славянския ход“ на г-н Чакъров бяха връчени официалните символи на Мурманск, както и нови книги от присъстващите автори поети. Домакините оцениха по достойнство подарените фотоалбуми с висока художествена стойност. Не бе пропуснат и фактът, че едни от най-сполучливите фотопортрети на президента Владимир Путин са дело на Андрей Фичов – участник в групата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *