Учени разработиха метод за доближаване до скоростта на светлината

Учени от Калифорнийския университет в Пасадена разработиха свръхтънък наноматериал, съставен от силиций и силициев диоксид, съобщи Сайънс алърт. Новият наноматериал ще позволи на космически сонди да ускоряват, достигайки 20 процента от скоростта на светлината.
По думите на учените, структурата на материала дава възможност вълни инфрачервена светлина да се превърнат в импулс, който може да ускори апарата до 60 000 км/сек. Използването на подобно слънчево „платно“ ще позволи на сонди да достигнат близки звезди за десетилетия, а не за хилядолетие. За ускоряването обаче няма да се използват фотони, които се излъчват от Слънцето, а лазер, изпращащ снопове инфрачервена радиация.
Свързаната със създаването на „платното“ трудност е в това, че дори когато става дума за малки апарати, улавящата фотоните повърхност трябва да е голяма. Материалът трябва да е съвсем лек, за да може масата му да не пречи на ускоряването. Същевременно той трябва да не бъде крехък, да издържа на високи температури, каквито възникват при бомбардировки с фотони, и да излъчва енергия под формата на топлина. Разработеният материал дава възможност да се улови достатъчно количество светлина, без да се стига до прегряване.
Силицият притежава необходимия за ускоряването показател на пречупване, а силициевият диоксид осигурява освобождаване на топлина. Оптималното съотношение между тези компоненти трябва да бъде определено в следващи експерименти.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *