Владиката извърши опелото на първия апелативен прокурор Цанко Русев

КАТЕДРАЛНИЯТ ХРАМ „РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО“ В СТАРАТА СТОЛИЦА СЕ ОКАЗА ТЕСЕН ДА ПОБЕРЕ ДОШЛИТЕ ДА СИ КАЖАТ ПОСЛЕДНО СБОГОМ с първия апелативен прокурор във Велико Търново Цанко Русев. Кончината на емблематичния за региона държавен обвинител събра десетки представители на юридическото съсловие, Общинския съвет, местната администрация и бизнеса. Заупокойната молитва изпълни лично великотърновският митрополит Григорий, който след това произнесе слово в памет на бившия ръководител на апелацията в областния град.

В 10:30 часа към храма започнаха да прииждат почернени хора с цветя в ръката. Да се простят с починалия дойдоха апелативният прокурор Огнян Басарболиев, окръжният прокурор Емил Денев, районни и редови магистрати от областта и страната. Да се поклонят пред тленните останки на Цанко Русев пристигнаха и адвокати. Местният парламентарист Стоян Витанов, главният секретар на Община Велико Търново Мина Илиева и кметът на Килифарево Димитър Събев също уважиха знаковия държавен обвинител. В катедралата дойде и бившият градоначалник на старата столица Румен Рашев. Опечалените му синове Никола и Любо приемаха съболезнования от присъстващите.

Малко преди 11:00 часа опелото започна да изпълнява отец Асен, а към него се присъедини великотърновският митрополит Григорий. Заупокойната молитва продължи около 30 минути, а след това висшият епископ се обърна към децата на Цанко Русев с думите да бъдат силни и единни в този тежък момент. Припомни, че човешкият живот на земята е миг, но в Божието царство душата живее вечно.

Пред „Борба“ митрополитът сподели, че не знаел, че опелото в „Рождество Богородично“ е за първия апелативен прокурор във Велико Търново, но когато сутринта научил, зарязал всичко и веднага дошъл.

Не го познавах лично, но винаги съм чувал само хубави неща за него. Спомням си, когато главният по онова време прокурор Татарчев имаше амбиции срещу него, оказваше му натиск, а той устояваше с достойнство и мъжественост. Този човек живя с достойнство и посрещаше с разбиране хорските неволи. Винаги ще го помним, защото остави добри следи зад себе си“, заяви дядо Григорий.

В знак на уважение към Цанко Русев бяха положени венци пред църквата и от главния прокурор на република България Сотир Цацаров.

Бившият апелативен прокурор почина на 2 септември на 78-годишна възраст.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *