Пекинският университет за езици и култура прави филиал в старата столица

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ ПЪРВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ФИЛИАЛ НА ПЕКИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ЗА ЕЗИЦИ И КУЛТУРА. Това стана ясно след посещението на делегация от китайския вуз във Велико Търново. „Процедурата, разбира се, е дълга и е решение на държавата, защото това е най-престижният университет в Китай, създаден от Мао Дзе Дун, но гостите, сред които имаше и представители на ректорското ръководство на Пекинското висше училище, изразиха пълната си подкрепа за тази идея. Когато това стане, тук ще идват да учат китайски студенти от съседните балкански държави и цяла Западна Европа“, коментира издателят Нейко Генчев, който е в основата на това гостуване и на идеята за филиала.

Първата стъпка за реализирането на инициативата ще бъде подписването на меморандум за сътрудничество, обясни още г-н Генчев, който преди време пътува до Китай по покана на институт „Конфуций“ и като член на българската делегация. До края на месеца му предстоят още две визити в далечната страна. Веднъж, за да участва в световен форум за защита на културно-историческото наследство като председател на Института за приложна история, и втори път, за да изнесе пленарен доклад в световен форум за езици и култура.

Докато бяха в старата столица, гостите от Китай са посетили и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Сътрудничеството между двата университета, съвместни програми за обучение на доброволци, одобрени за работа в България, както и обучението на студенти и докторанти от Великотърновския университет в Пекинския езиков университет са били темите, обсъждани по време на срещата.

loading...

Един коментар за “Пекинският университет за езици и култура прави филиал в старата столица

  • 10.09.2018 в 15:58
    Permalink

    На вниманието на Ректора на ВТУ. Митьо Селският под патронажа на Пламен Лекгоступ и Нейко Генчев, издател спечелил милион от далаверата с ВТУ, като издател-подиспълнител на издателството на ВТУ, при предишните двама ректори закопават Университета. Заради лични облаги.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *