97 четения

Календар върху колело от каруца събра овации на събора на плодородието в Полски Тръмбеш

Кметът Георги Чакъров получи пано „Надиграване“

ЗА 15-ТА ПОРЕДНА ГОДИНА ПЛОЩАДЪТ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ОЖИВЯ със сергии от всяко село на събора на плодородието, който е част от изявите по случай празника на града 8 септември. Тази година овациите събра атракцията на читалището в Полски Сеновец – празничният календар на българина върху колело от каруца! Всеки месец бе отбелязан с най-важния празник върху парче дърво и илюстрация. За украса бяха сложени две украсени кратуни в ролята на младеж и девойка, изработени от 11-годишния Георги. Идеята за колелото пък се оказа на баба му. Йорданка Кирчева е читалищен деятел, но понеже не успяла да намери в района колело от каруца, го поръчала по интернет. Символите на всеки голям празник за месеца е изработила от дребни продукти – леща, ориз и т.н. Коствало й около месец.

СЪЩАТА СЕРГИЯ ИЗНЕНАДА ГОСТИТЕ НА ПРАЗНИКА С РИТУАЛ за замесване на богородична пита. Бяха показани старовремски сита, нощви, менче и други пособия, които са от реквизита на читалището. Имаше наричания и разказ за традицията, а накрая на кмета бе подарена пита, за да бъде силен като Стара планина. Другата изненада пак бе от Полски Сеновец, но този път от пенсионерския клуб. По традиция Димитричка Шишкънова показа 5 нови пана от различни продукти. Едното пано бе кръстила „Надиграване закачка“, което подари на кмета на общината Георги Чакъров.

НА МАСАТА НА ЕНТУСИАСТИТЕ ОТ СТРАХИЛОВО ПЪК ИМАШЕ ДРУГА ИЗНЕНАДА – варене на домашна лютеница! До нея на малка софра един от най-възрастните самодейци си режеше мезето и чакаше лютеницата. Сред най-дейните участници в изявите на страхиловчани бе Кера Костова.

НА ТОЗИ СЪБОР НА ПЛОДОРОДИЕТО ОЖИВЯ И ПРИКАЗКАТА ЗА ЗЛАТНАТА РИБКА чрез камби, чушки и патладжани. Тя бе на масата на Петко Каравелово и изработена от Атанаска Найденова, която е над 80-те и не бе на празника. Торти от картофено пюре за ракия, вино и бира, триеница, уникални погачи, баници, причудливи вкусотии от домати, сладкиши и какво ли още не можеха да се видят на празника.

За да останат рецептите на гозбите, погачите, баниците и сладките за поколенията, те тепърва ще бъдат събрани в специален рецептурник, който ще бъде издаден в книжле.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!