1,6 млн. лв. влага Свищов в ремонт на ВиК мрежата | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

1,6 млн. лв. влага Свищов в ремонт на ВиК мрежата

Публикувана на: 10.09.2018г. 864 прегледа

Ще се изгражда 9 км нов водопровод

ВОДОПРЕНОСНАТА МРЕЖА В ОБЩИНА СВИЩОВ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АМОРТИЗИРАНА и създава проблеми години наред, каза кметът Генчо Генчев. Той подчерта, че има проблеми и с довеждащия „нов“ водопровод, в чието строителство през 2010 година са вложени около 1.6 млн. лв., но аварира непрекъснато и дава дефекти. „Предстои да инвестираме близо 1.6 млн. лв. във ВиК сектора, като ще бъде изграден близо 9000 метра нов водопровод. Новите полиетиленови тръби ще подобрят значително качеството на водата. Остава, за съжаление, проблемът с мангана и утайките от него, но работим в тази насока за сондиране и изграждане на съоръжения за пречистване на водата. Това ще стане възможно с реализирането на новия бизнес план, който „Вик Йовковци” подписа и чрез който ще има възможност да се усвояват европейски средства. Имаме готовност да кандидатстваме с проект за европейско финансиране за изграждането на пречиствателна станция за питейни води, но не чакаме само на това“, заяви още кметът.

И допълни, че са проведени вече разговори с регионалното министерство за извършване на сондажи, чрез които да се търси вода с по-добро качество и да не се налага изграждането на пречиствателна станция.

От старите водопроводи обаче често има аварии, заради които се налага разкопаването на улиците. Такъв е проблемът и в 15-те населени места. С постановление на Министерския съвет са отпуснати 200 хил. лв., с които започва ремонт на водопреносната мрежа в Хаджидимитрово. Проектът е готов, избрани са най-критичните участъци, за да се избегнат в бъдеще чести аварии и да се доведе до минимум загубата на вода. Ще бъдат осигурени допълнителни средства за довеждащите водопроводи на още 4 населени места.

„ВиК секторът на национално ниво е подценен. Положените в земята тръби са стари, а качеството на водата се влияе от още фактори – като водоизточниците, санитарно-охранителните зони и преносната система. Ние полагаме усилия, които са в правилната посока, но не можем да решим проблема на Свищов с лошото качество на водата, ако не бъде изградена модерна пречиствателна станция за обезманганяване на питейната вода“, коментира и шефът на ВиК „Йовковци“ инж. Димитър Владов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!