5 четения

Пчеларите изпращат най-лошата си година за последното десетилетие

ДО 9 КГ ОТ ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО ДОСТИГА СРЕДНИЯТ ДОБИВ НА МЕД В РЕГИОНА ЗА 2018 ГОДИНА. В сравнение с предходната резултатът е два пъти по-нисък. През последното десетилетие пчеларите са прибирали минимум по 14 кг, като дори е имало моменти, в които са вадили по рекордните 25 кг от пчелно семейство. Стопаните описват текущата медена реколта като крайно незадоволителна и въпреки това прогнозират, че цената на пчелния продукт няма да се повиши осезаемо.

Според Васил Михайлов, дългогодишен пчелар в село Пчелище, ниският добив се дължи на неблагоприятните атмосферни условия, които навредили на развитието на пчелните семейства. Негативно влияние оказала и употребата на пестициди в земеделието.

„Време е държавата да защити пчеларите, като изготви нормативна база, касаеща употребата на тези вредни препарати. Фермерите използват пестицидите, когато си решат, никой не ги контролира и от това страдаме ние“, коментира Михайлов.

По негови думи тази година той и колегите му се сблъскали и с нова болест по пчелите – „Нозематоза серана”.

Все по-трудна става и реализацията на продукцията, предвид огромната конкуренция на пазара, където може да бъде открит на по-ниски цени мед от Китай и други далечни страни.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!