Павликенчани се обединиха за Данчо, младежът заминава отново на лечение | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Павликенчани се обединиха за Данчо, младежът заминава отново на лечение

Публикувана на: 11.09.2018г. 3307 прегледа

БЛИЗО 8000 ЛВ. СЪБРАХА НА ПРОВЕЛИЯ СЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ КОНЦЕРТ В ПОДКРЕПА НА 25-ГОДИШНИЯ ЙОРДАН ПЕТРОВ от Павликени. Благотворителното събитие се проведе НЧ „Братство – 1884“, по инициатива на общински съветници от града. Съпричастни със съдбата на младежа бяха изпълнителите Татяна, Здравко Мандаджиев, Йордан Марков и десетки местни музикални състави, които излязоха на сцената и призоваха присъстващите да помогнат на Данчо.

25-годишният мъж се бори с лимфом на Ходжкин, а шанс за оздравяване дава турска болница. Цената на лечението обаче е непосилна за семейството – почти 400 000 лв., което накара стотици жители на Павликени помогнат на младежа.

Данчо е диагностициран с коварното заболяване още през 2016 година. Тогава отново с помощта на благодетели успява да събере необходимата сума за 12 химиотерапии и трансплантация на стволови клетки. Лечението дава резултат и той се връща за година към нормалния живот. След ремисията обаче болестта отново връхлита и се налага втора битка. Новото лечение трябва да се проведе в чужбина и включва химиотерапии и имунотерапия, за които са необходими 82 000 евро, последвани от алогенна трансплантация, която струва 120 000 долара.

„Трети път започваме битката. Трябва да се направят 6 химиотерапии в комбинация със скъпа имунотерапия. През това време ще бъдат направени два контролни петскенера, които ще покажат дали лечението е ефективно. Лекуващият професор препоръчва да бъде направена и алогенна трансплантация, което е пак трансплантация на стволови клетки, но от чужд донор“, разказва майката на младият мъж Пепа Георгиева

След концерта Данчо замина за Турция, където започва цикъл от нови шест химиотерапии, за които семейството трябва да заплати 82 000 евро. До момента в дарителската сметка са събрани пари едва за първите две терапии. Близките на Данчо вярват, че с помощта на хора от цялата страна Данчо ще успее да пребори отново коварната болест.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!