Хората са започнали да отглеждат зърнени култури, за да варят бира | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Хората са започнали да отглеждат зърнени култури, за да варят бира

Публикувана на: 13.09.2018г. 169 прегледа

Американски учени откриха доказателства, че хората са започнали да варят бира преди 13 000 години, няколко хилядолетия преди началото на зърнопроизводството в Близкия изток, съобщи ЮПИ.
Откритието подкрепя теорията, че бирата, а не хлябът, е вдъхновила най-ранните зърнопроизводители.
Учените не са открили следи от бира, а характерни растителни останки върху камъни, използвани за смилане на храни в пещера, в която натуфианци са погребвали мъртвите си близо до днешна Хайфа.
„Не търсехме следи от алкохол по камъните, а само искахме да разберем какви растения са яли хората“ – каза Ли Лиу от Станфордския университет.
Лиу и колегите й мислят, че натуфианците са потапяли зърна пшеница и ечемик във вода и след това са ги изсушавали. Така са получавали малц. Изсушен, малцът може да се използва по-късно. За да сварят бира, те са стривали малца и са го загрявали във вода. След това сместа е оставяна да ферментира, подпомагана от диви дрожди във въздуха.
Когато учените възпроизвели древната пивоварна техника в лаборатория, получили гранули скорбяла като намерените в пещерата.
Това са най-старите данни за произвеждан от човека алкохол в света.
Натуфианците са варили и пиели бира за погребалните си церемонии и ритуали.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!