8 четения

„Осмото чудо“ на „Българе“ предстои за първи път и във Велико Търново

На 21 септември 2018 г. /петък/ , в навечерието на Деня на независимостта на България , в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ от 19:00 ч. Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ за първи път ще представи пред публиката в старата столица новия си мащабен спектакъл „Осмото чудо“, със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос.

Най-после ще бъдат удовлетворени многобройните запитвания на великотърновци кога ще могат да видят емблематичната постановка, която вече трета година триумфално превзема родните сцени. Гостуването се осъществява под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и със съдействието на Община Велико Търново. Представлението е част от културната програма по повод 110 годишнината от обявяването на Независимостта на България (1908 г.)

„Осмото  чудо“ по сценарий, хореография и режисура на продуцента и хореограф на ансамбъла Христо Димитров е запленяващо пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща  интригуващ сценарий, в който зрителите преоткриват за себе си личността на един верен приятел на България отпреди век – кореспондента на в. „Таймс“ за Балканите Джеймс Баучер. Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в „Ориент Експрес“.

Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо представени от танцьорите и солистите на „Българе“, а самият хореограф на спектакъла Христо Димитров се включва със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина. В четвъртия авторски проект на ансамбъла наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

За голяма радост на създателите му, интересът към спектакъла „Осмото чудо“ се оказа огромен. През изминалите повече от две години от премиерата му на 14 юни 2016 г., той е игран в пълната си и в кратката си версия над 70 пъти в повечето градове в страната, като 5 от тях на престижната сцена на НДК и 3 – на сцената на Двореца на културата и спорта във Варна.

След двата часа и половина в магията на завладяващите български ритми, зрителите направо остават без дъх, за пореден път изпитвайки гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Жителите и гостите на старопрестолния град сами ще се убедят в това вечерта на 21 септември, когато отново ще имат възможността да се докоснат до вълнуващото изкуство на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Билетите за представлението на „Осмото чудо“ във Велико Търново на цени от 12, 15, 20 и 25 лева са в продажба на касите на Турстическия информационен център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!