57 четения

Мелодия на търновска цигуларка ще звучи в италиански сериал

24-ГОДИШНАТА ВАСИЛЕНА ГЕОРГИЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е АВТОР НА РОМАНТИЧНА И ЛИРИЧНА МЕЛОДИЯ, която звучи по време на тъжни сцени в италианския сериал „Гордостта, младостта и любовта в Капри“. Лентата се очаква да излезе официално в началото на 2019 година, а по думите на талантливата музикантка – епизодите ще могат да бъдат гледани онлайн. Изборът именно нейно произведение да бъде използвано в чуждестранен сериал, за цигуларката е огромен успех и мотивация да продължава да композира. Мечтата й е един ден да пише музика за холивудски продукции, но твърди, че това не е цел, която смята да постигне на всяка цена.

Младата болярка се запознава с магията на цигулката още като 9-годишна, когато нейната баба й подарила музикалния инструмент. Първоначално ходила на уроци, но инцидент с ръката преустановява заниманията й за дълго време. Едва като тийнейджърка отново се захваща да свири, дори се осмелява да създаде свои творби. Почти ежедневно изнасяла концерти вкъщи.

Василена завършва музикалната паралелка в СОУ „Емилиян Станев“ и след това е приета да учи цигулка в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИНТЕРНЕТ И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ИТАЛИАНСКИ ПРОДУЦЕНТИ ЗАБЕЛЯЗВАТ ПРОИЗВЕДЕНИЯТА Й

„Съществува голям интернет портал за млади композитори, които представят пред света творбите си. Реших да се регистрирам на шега, без да очаквам някой да прояви интерес към моите мелодии. Те дори не бяха записани в студио, а в домашни условия. Преди година обаче получих писмо от непознат потребител, който съобщи, че иска да използва моя музика за сериал“, разказа тя. Първоначално помислила, че това е номер, скроен от нейни приятели, но след кратно проучване разбрала, че наистина става дума за италиански професионален кино екип.

Продуцентите се спрели на три нейни творби, като изискването било търновката да ги запише в студио и да изпрати файловете до екипа на лентата. Една от тях била одобрена, защото по нейни думи – пасвала идеално на концепцията на сериала. Нашето момиче било поканено в Рим, за да подпише договор, с който преотстъпва мелодията си на филмовия проект.

Василена казва, че е доволна от заплащането, тъй като в крайна сметка тя не е популярна композиторка, а едва в началото на кариерата си. Вече е готова с 10 мелодии, като желанието й един ден те да бъдат събрани в албум за ценителите на класически произведения.

Отскоро тя и още две нейни колежки от университета са създали трио, което свири по изисквани галавечери и всякакви поводи из цялата страна. Участията им не са всеки ден, а веднъж в месеца, но опитът, който трупат, им вдъхва увереност, че са тръгнали по правилния път.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *