29-годишен пожарникар спасил спящо семейство от нощен пожар в Морава

Борислав Борисов не е бил на работа, но реагирал светкавично, получава благодарност и 100 лв. за празника

29-ГОДИШЕН ПОЖАРНИКАР ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ШАМПИОН по силов трибой получава за празника на огнеборците благодарност и 100 лева от гл. комисар Николай Николов. Пожарникар N 1 в България отличава младия мъж заради доблестна постъпка в извънработно време при гасене на пожар в родното му село Морава през това лято. Борислав Борисов е бил в почивка, когато след полунощ на 30 юли му звъни мобилният телефон. Две момчета от селото минавали край дома на възрастното семейство Росица и Йордан, които са над 80-те. Младежите виждат пламъци от сайванта и звънят на Боби. Часът е около 1 през нощта. Борисов скача веднага и пътьом вика и друг човек – бивш пожарникар. Четиримата започват да гасят пламъците и успяват да ги потушат. През цялото време старците спят и дори не разбират какво се случва.

ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ПРИСТИГА И КМЕТЪТ НА СЕЛОТО ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, който също се включва в борбата с огнената стихия. Докато дойде пожарната от Свищов, пламъците са овладени. След това кметът на Морава пише благодарствено писмо за Борислав Борисов до началниците му.

„Ситуацията беше много сериозна. Тези възрастни хора са ми близки и като ми се обадиха хората за пожара, тръгнах. Те през цялото време спяха в пристройката, която е зад сайванта, който гореше. Дори не ги събудихме. Обадих се на сина им, който живее в друг град, да ги извести на сутринта какво е станало, че да не се стряскат. Боби и другите момчета се бяха справили отлично и за реших да напиша писмо за реакцията на пожарникаря“, разказа вчера кметът Георги Георгиев. Той управлява селото 6 мандата, преди това е бил секретар, а тези дни вече излиза в пенсия. Георгиев допълни още, че неговият син е полицай и той много добре знае какво значи за служител на МВР да реагира като Боби, без да е на служба.

СЛЕД БЛАГОДАРСТВЕНОТО МУ ПИСМО ДО ОБЛАСТНАТА ПОЖАРНА ВЪВ В. ТЪРНОВО Борисов е предложен за награда, която ще получи за 14 септември – професионалния празник на българската пожарна.

„Нямаше как да не реагирам. Това е мой дълг. Момчетата ми се обадиха и аз тръгнах веднага, като извиках и бившия колега. Живеем наблизо до възрастните хора. Селскостопанската постройка бе пълна със сено, стари вещи и огънят е тръгнал бързо. Същия ден са варили буркани там и вероятно това е било причина за пожара. Първо гасихме с кофи от чешмата в двора, после намерихме маркуч и продължихме. Щастлив съм, че помогнах, но не съм го направил за награда”, сподели вчера Борислав Борисов. Той работи в пожарната от близо две години. Първо е бил в Свищов, от няколко месеца работи във Велико Търново.

ОСВЕН ТОВА СЕ ОКАЗА, ЧЕ БОБИ ТРЕНИРАРА СИЛОВ ТРИБОЙ в клуба в село Морава „Олимпия“. Тази пролет е станал републикански шампион, преди е бил на второ място на световно за младежи. Да е пожарникар е сбъднатата му мечта. Все още е ерген и когато не е на смяна във В. Търново, си ходи в Морава, където живее, спортува и при нужда помага на хората.

Освен него за празника 14 септември ще бъдат наградени още петима с писмена похвала от директора на Националната пожарна гл. комисар Николай Николов. 14 други огнеборци ще бъдат наградени от комисар Красимир Кръстев, шеф на Областната пожарна. Доказателство за престижа на професията са и мераклиите, които са подали документи за прием в системата. За 16 обявени сега места в областта, кандидатите са 68 души. Почти всички са минали медицински преглед, сега предстои изпитът по физическа подготовка в столицата.

Нели СУКОВА

Един коментар за “29-годишен пожарникар спасил спящо семейство от нощен пожар в Морава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *