Ротарианците събират средства, за да върнат блясъка на Военния клуб в старата столица | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ротарианците събират средства, за да върнат блясъка на Военния клуб в старата столица

Публикувана на: 14.09.2018г. 687 прегледа

РОТАРИ КЛУБ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЪВМЕСТНО С ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДЕМАТ ИНИЦИАТИВА ЗА ВРЪЩАНЕ НА СЛАВАТА И БЛЯСЪКА НА ВОЕННИЯ КЛУБ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Театралният салон в сградата до паметника „Майка България“ изгоря при пожар през 2014 г. и оттогава е неизползваем.

Ротарианците са тясно свързани с емблематичния обект, защото именно там през 1938 година 15 родолюбиви мъже създават първия Ротари клуб в старопрестолния град. Тази година се навършват 80 г. от това паметно събитие и инициативата за възстановяване на салона е част от поредицата събития, с която ротарианците отбелязват своята годишнина.

На 20 септември от 18,30 часа в залата на Военния клуб ще бъде организиран благотворителен коктейл, на който ще бъде представен идеен проект и визуализации за възстановяване на салона.

Целта е събиране на средства за възлагане и изготвяне на работен проект, по който ще се осъществят същинските ремонтни дейности.

Идейният проект представя залата в целия й блясък опреди 80 години, обясни президентът на Ротари клуб – Велико Търново, Росен Великов. За изработването на работния проект са необходими около 10 – 12 000 лева, които се надяваме да съберем с благотворителната акция. Затова каним на коктейла интелектуалния и културния елит на града, всички родолюбиви великотърновци, които искат да помогнат начинанието да бъде осъществено, посочи още той. Цената на куверта за коктейла е 20 лева.

Целта на ротарианците е изгорелият салон да върне своя неподражаем красив виенски стил с богата орнаментика и да се превърне в място за провеждане на различни събития – балове, концерти, коктейли, камерни постановки и други.

Ако средствата за работния проект бъдат събрани, той ще бъде дарен на Община Велико Търново, за да започнат същинските ремонти.

Общината има ангажимент да ремонтира и възстанови със средства от общинския бюджет киносалона на Военния клуб след споразумение с Министерството на отбраната за безвъзмездното прехвърляне в полза на общината на сградите на бившото сержантско училище и прилежащите терени. Реконструкцията на салона във Военния клуб ще струва около 500 000 лв., но сметката ще бъде прецизирана съвместно от общината и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Благотворителният коктейл за набиране на средства за работния проект е част от поредицата родолюбиви инициативи, с които Ротари клуб – Велико Търново, отбелязва своята годишнина.

loading...

Коментари за "Ротарианците събират средства, за да върнат блясъка на Военния клуб в старата столица"

  • 14.09.2018 в 14:18

    Чудесна новина. Най- накрая да се намерят добри хора да се застъпят за тази важна за града зграда.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!