Фамилия Паневи подреди първата си обща изложба | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Фамилия Паневи подреди първата си обща изложба

Публикувана на: 14.09.2018г. 685 прегледа

„СПОДЕЛЕНО ИЗКУСТВО” СЕ НАРИЧА ПЪРВАТА ОБЩА ИЗЛОЖБА, В КОЯТО СЕ ПРЕДСТАВЯ ЕДНА ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ФАМИЛИИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПАНЕВИ. Със свои картини в експозицията участват Христо и Иваничка Паневи, синът им Габриел и снаха им Петя. Изложбата беше открита миналата вечер в Художествената галерия „Борис Денев“ от художника Николай Сираков.

48 платна показват членовете на фамилия Паневи. Митологични сюжети, сюжети по темата за майчинството и музиката показва Христо Панев, който често интерпретира точно тези теми в изкуството си. Иваничка Панева участва с пейзажи на Велико Търново, които представят града през всички сезони. Габриел, който е представител на съвременното модерно поколение художници, предлага абстрактна живопис. С колажи и абстрактни картини участва и Петя, която единствена от фамилията е икономист по образование. Тя обаче е майстор и на бижута, освен това преди четири години е спечелила втора награда в конкурса „Жената в изкуството“, проведен в Истанбул.

Десетки приятели и колеги на фамилия Паневи, както и ценители на изобразителното изкуство, препълниха залите на Художествената галерия, за да поздравят четиримата автори.

„За първи път се събираме четиримата, иначе с Иваничка и Габриел вече сме правили семейни изложби. Много се забавлявам, като гледам реакцията на нашите гости и приятели по повод участието на Петя, защото те всички я познават като икономист и графичен дизайнер. Но и тя заедно с мен и с Габриел предлага съвсем нови работи. Иваничка заложи на ретроспекцията, което всъщност е прекрасен баланс на нашите нови картини“, признава Христо Панев.

Картините на четиримата Паневи ще останат в галерията до 10 октомври.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!