Велико Търново чака Бойко Борисов и Цвета Караянчева за честванията на 110-годишнината от Независимостта | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Велико Търново чака Бойко Борисов и Цвета Караянчева за честванията на 110-годишнината от Независимостта

Публикувана на: 14.09.2018г. 1377 прегледа

Честванията са част от международната инициатива „Европейски дни на културното наследство”

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА Е ПОТВЪРДИЛА УЧАСТИЕТО СИ В ТЪРЖЕСТВЕНАТА ПРОВЕРКА, с която завършват официалните събития, посветени на 110 годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържествената проверка е на площад „Цар Асен I“ и започва в 19,30 часа.

Под патронажа на премиера на България Бойко Борисов ще преминат тази година честванията, затова и организаторите очакват той също да се включи в празника. Повече от 500 са поканите, разпратени до Министерския съвет, Народното събрание, както и до всички посолства и институции, каза вчера директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. Националните чествания са и част от международната инициатива „Европейски дни на културното наследство“.

С откриването на изложбата, посветена на обявяването на Независимостта, започват тържествата, посветени на кръглата годишнина. Експозицията ще бъде открита в понеделник и ще бъде подредена на паната пред Факултета по изобразителни изкуства.

По традиция в навечерието на 22 септември Велико Търново ще бъде домакин на Международния фестивал на военните оркестри. Музикалното събитие започва на 21 септември в 16,30 ч. с дефилиране на участниците по ул. „Васил Левски“. На 21 септември започва празникът „Нощ на Самоводската чаршия“ и съпътстващият го фестивал на занаятите. В продължение на четири дни на улицата на занаятите ще има атрактивни демонстрации, открити уроци, изложения, изпълнения на улични артисти, концерт на певци и музиканти. Голямото събитие на чаршията също е част от българския календар за Европейските дни на културното наследство.

В 19,15 Ч. НА 21 СЕПТЕМВРИ КАМБАНИТЕ НА ЦАРЕВЕЦ ЩЕ ПРОЕХТЯТ В ПРАЗНИЧЕН ЗВЪН. Така Велико Търново ще се включи в световната кампания „Нека камбаните звънят за мир“, която се провежда по инициатива на Германия. По същото време зад крепостните стени на Царевец ще бъде подредена изложбата „Звънът – миналото среща бъдещето”. Експозицията включва фотографии на камбани в целия великотърновски регион, реализирани по проект на Института по математика и информатика към БАН във Велико Търново.

НА 22 СЕПТЕМВРИ В 7,30 СУТРИНТА ЗАПОЧВА ПРАЗНИЧНАТА ЛИТУРГИЯ В СРЕДНОВЕКОВНИЯ ХРАМ „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ“. По традиция в двора на светинята ще бъде направена и възстановка по прочитането на царския манифест за Независимостта. След това с военен ритуал в 10,30 ч. на крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а по същото време трибагреникът ще се извиси и над крепостта Трапезица. Кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова, ще положат венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта на Царевец. Всички те ще се включат в шествието, което ще премине по главната улица на града и ще стигне до паметника „Майка България”. Пред сградата на общината е спектакълът на военните оркестри и концерт на любителски формации.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”.

През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. 40 мъченици” ще бъде свободен.

В 15,00 ч. на 22 септември с кратка церемония ще бъде открит реставрираният по инициатива на „Ротари клуб“ Багрилов надпис. Монументът, който символизира борбата за българско национално обединение, се намира върху скален масив на хълма Света гора, в близост до жп гарата.

В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Поли Паскова и формация „Гераците“. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец роти от Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря проверка. В 20,15 ч. е излъчването на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Празничната програма продължава на 23 септември с концерт на военните оркестри, участващи в международния фестивал, който ще бъде пред крепостта Царевец.

АТРАКТИВНАТА ВЪЗСТАНОВКА ПО ПОСРЕЩАНЕТО НА ФЕРДИНАНД НА ТЪРНОВСКАТА ГАРА „ТРАПЕЗИЦА” Е В НЕДЕЛЯ В 12 ЧАСА. Както преди 110 години, царят ще слезе от царския влак и с манифест ще обяви Независимостта на България. В историческата възстановка участват близо 40 артисти от търновския театър и клуб „Традиция“. Главната роля – тази на Фердинанд, е поверена на Милен Иванов. Събитието е съчетано и с пътуване с царския влак „Корона експрес“, чийто маршрут е Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна.

Неделната вечер завършва с 3D спектакъла „Царевград Търнов“. Шоуто започва в 21,00 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата стара част на Велико Търново, обещават от търновската община.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!