158 четения

21 800 ученици тръгват на училище в област Велико Търново

21 800 УЧЕНИЦИ ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ ДНЕС В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Първолаците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, са 1819. Училищата са 84, с две по-малко от миналата година, след като ОУ „Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ в Караисен и НУ „Н. Козлев“ в Лясковец вече са закрити. Две са и със статут на обединени – в Джулюница и от тази година в Майско.

ОКОЛО 700 СА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ, КОИТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ ПРЕКРАЧАТ УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ТЪРНОВСКАТА ОБЩИНА. Първолаците са разпределени в 35 паралелки, като пет от тях са слети. СУ „Емилиян Станев“ отново има най-голям брой заявени паралелки в първи клас – 6 на брой. В тях ще бъдат записани около 130 ученици. ОУ „Бачо Киро“ , ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ имат деца за по пет паралелки, в СУ „Вела Благоева“ класовете са четири, в ОУ „П. Р. Славейков“ – три и в ОУ „Димитър Благоев“ са сформирани два първи класа. По една паралелка училищен прием в първи клас са заявили ОУ „Христо Ботев“ и СУ „Владимир Комаров“, СУ „Г. С. Раковски“, ОУ „Д-р Петър Берон“ в Дебелец, ОУ „Неофит Рилски“ в Килифарево и ОУ „Христо Ботев“ в Ресен. Във всички училища в малките населени места, паралелките от І до ІV са слети и маломерни, така е и с повечето от класовете в горния курс на обучение.

76 са паралелките, които гимназиите и професионалните училища са успели да направят по държавния план-прием. След третото класиране в 18 от паралелките все още има свободни места. Тези класове също ще бъдат маломерни, защото учениците в тях са под задължителния минимум. Четири основни училища в община Велико Търново и две детски градини са със статут на средищни, а едно е и защитено. Това са „П. Р. Славейков“ в Церова кория, което е и защитено, „Христо Смирненски” в Самоводене, „Св. Иван Рилски” в Балван и „Д-р Петър Берон” в Дебелец. 17 са учениците в школото на Церова кория, които пътуват всеки ден, за да влязат в класната стая. Те са от Къпиново, Миндя и Пчелище. 14 деца пътуват от Хотница и Русаля, за да отидат на училище в Самоводене, 11 ученици от Ново село пътуват всеки ден до училището в Балван. Училищата в селата Миндя и Къпиново са закрити през 1973 г., а в Пчелище няма училище от 18 години. Школото в Дебелец посреща децата на Присово и тези, които живеят в стопанския двор извън регулация, общо 30 момичета и момчета.

Община Велико Търново поиска министерството на образованието и науката да включи в списъка на средищните детски градини детската градина в Церова кория, и детската градина в Балван.

В две училища и три детски градини във Велико Търново ремонтите продължават и в първия учебен ден. Заради това децата на Спортното училище засега учат в сградата на Професионалната гимназия по електроника „Ал. С. Попов“. Първолаците на СУ „Г. С. Раковски“ ще бъдат временно настанени в СУ „Вела Благоева”. Продължават ремонтите и в три детски градини – „Пролет“, „Рада войвода“ и „Ален мак“. Там също има график за изнесен учебен процес, докато сградите станат годни за обитаване.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *