2 четения

Четири търновски момичета дадоха нов живот на песен, написана преди 50 г.

ЧЕТИРИ МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛКИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАДОХА НОВ ЖИВОТ НА ПЕСЕНТА „ЯНТРА“, НАПИСАНА ПРЕДИ ПОЛОВИН ВЕК. Хитът, написан от Морис Аладжем, е химн на музикалния конкурс „Сребърна Янтра“, чието 16-о издание ще се проведе в края на месеца в старата столица.

Гергана Бурнева, Гергана Йовчева, Милена Димитрова и Ванеса Илева са четирите млади дами, които са имали честта да изпеят песента, чиято първа изпълнителка е Йорданка Христова. И четирите са възпитанички на естрадно студио „Румина“.

Историята на „Янтра“ започва през 1969 г., когато композиторът Морис Аладжем и поетът Димитър Ценов печелят песенния конкурс на „Балкантурист“ с нея. Първа изпълнителка е Йорданка Христова, която участва с песента и на „Златния Орфей“, но без успех. По-късно я записва Паша Христова, а на сцената на „Златния Орфей“ след това я изпяват още турската певица Ейсин Явшар и испанецът Маркос.

На сцената на великотърновския конкурс „Сребърна Янтра“ песента звучи от 2003 г. Тогава лично композиторът Морис Аладжем признава възторга си от това, че неговият хит ще бъде музикална емблема на състезанието за млади изпълнители. Тогава той поздравява първата изпълнителка Гергана Бурнева и й пожелава попътен вятър. Днес Гергана живее и работи в САЩ.

Гергана Йовчева е следващата търновка, която пее „Янтра“. Тогава тя е само на 11 г., но блестящо изпълнява парчето и при откриването, и при закриването на фестивала.

Милена Димитрова е третата изпълнителка на песента „Янтра“, тя днес живее и работи в Мароко и е единствена от четирите момичета, избрала да прави музикална кариера. Завършила е музикална педагогика.

Ванеса Илиева, която е и носител на Гранпри „Сребърна Янтра“ 2007, е най-дългогодишната изпълнителка на емблематичната песен. Ванеса остава част от екипа на музикалния конкурс повече от десет години. Тя не само изпълнява песента „Янтра“ вече 10 издания, но е и водещ на конкурса. Тя е и беквокалистка на Силвия Кацарова, участва в нейни концерти у нас и в чужбина, има и много самостоятелни изяви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!