24 четения

Рисковете при ежедневното пиене на аспирин са повече от ползите

При здравите възрастни хора, които не са преживявали инфаркт, практиката да пият ежедневно малка доза аспирин може да предизвика повече вреда, отколкото полза, съобщи Ройтерс.
Учени от университета „Монаш“ в Мелбърн установиха, че рисковете от кръвоизлив и дори рак са много по-големи при хората, които пият профилактично аспирин без медицински показания.
При тези, които вече са преживели инфаркт или инсулт, профилактиката с малки дози аспирин остава препоръчителна.
Повечето доброволци в изследването са били поне на 70 години. Те са били общо 19 000 души, от САЩ и Австралия. След около 5 години честотата на сърдечносъдовите заболявания не била значимо по-ниска сред 9525-те души, пиещи по 100 мг аспирин дневно, в сравнения с групата от също толкова хора, получавали плацебо. Вероятността от кръвоизливите обаче била с 38 процента по-висока в групата с аспирин, отколкото в групата на плацебо.
Що се отнася до хората с високо кръвно налягане или висок холестерол, които пият и други лекарства, повечето доброволци от тази категория в изследването нямали никаква полза от аспирина.
Аспиринът не променял картината и при смъртните случаи по каквато и да е причина. Най-голям дял за тях имали раковите заболявания, а те се оказали повече при хората, пиещи аспирин – 3,1 процента срещу 2,3 процента в контролната група.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!