98 четения

Маестро Дочка Михова показва 61 картини, рисувани с пръсти

61 КАРТИНИ, ВСИЧКИТЕ РИСУВАНИ С ПРЪСТИ, ПОКАЗВА В ПОРЕДНАТА СИ САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА В ЗАЛИТЕ „РАФАЕЛ МИХАЙЛОВ“ ТЪРНОВКАТА ДОЧКА МИХОВА. Изложбата на талантливата цигуларка ще се открие довечера, в същия ден, в който точно преди 30 години Дочка Михова оцеляла по чудо във влаковата катастрофа на гара „Илиянци“. Тогава два влака се врязали един в друг, а броят на жертвите от тази трагедия до ден днешен остава неоповестен. Дочка Михова признава, че не е избирала специално датата, просто този 14 септември се оказал свободен, за да направи изложбата си.

Експозицията се нарича „Музика, любов и светлина“ и в нея авторката е подбрала картини, които е рисувала през последните 15 г. В картините й присъстват само цветовете от дъгата, затова и платната й са признати за лечебни. Дочка Михова не използва цветовете от спектъра на кафявото, не рисува с черно. Избрала е да пресъздава своите идеи само със седемте основни цвята и техните нюанси. „Понеже съм музикант, често ме питат дали слушам музика, докато рисувам. Истината е, че аз чувам музиката, защото научно доказан факт е, че всеки цвят отговаря на определен тон от гамата”, усмихва се Дочка. След това уточнява, че на червения цвят отговаря нотата „до”, на оранжевия – „ре”, на жълтия – „ми”. Нотата „фа” е зелена, цветът на „сол” е синият, а на „ла” и „си” отговарят индиго и розово. Освен че това са цветовете на дъгата, те са и цветовете на чакрите.

ДОЧКА МИХОВА Е ЦИГУЛАРКА, СВИРИ И НА ВИОЛА, ДЪЛГИ ГОДИНИ БЕШЕ ПРЕПОДАВАТЕЛ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“, където сформира струнен колегиум. Формацията обикаля страната и печели награди от конкурси и фестивални участия. След пенсионирането си, Дочка Михова направи и първия по рода си детски цигулков оркестър в търновската детска градина „Първи юни“. Няколко години тя работи там с малчугани на възраст от 4 до 6 г., които си остават вероятно най-малките цигулари в България. Подобна музикална формация няма в страната, казва маестрото и признава, че тези нейни ученици, които започват да свирят на цигулка преди още да са се научили да говорят правилно, си остават голямата й любов.

Дочка Михова дава уроци по цигулка и на 11-годишния Александър Симеонов от Елена, който след инцидент страда от пълна парализа.

Малчуганът, за когото лекарите не давали никаква надежда да живее, днес обаче отново върви, рисува, сгъва оригами и изнася концерти, благодарение на заниманията му с маестрото.

КАТАСТРОФАТА СЕ ОКАЗВА ПОВРАТЕН МОМЕНТ В ЖИВОТА НА ДОЧКА. В оня ужасен за нея ден, тя се возила във влака „Янтра експрес“ заедно с 13-годишния си син Калоян. Момчето останало невредимо, но майка му три дни била между живота и смъртта. Нараняванията й били толкова жестоки, че лекарите я вписали в списъка с безнадеждните случаи и предупредили близките й, че трябва да се подготвят за най-лошото. „Главата ми беше срязана чак до малкия мозък, имах счупен шиен прешлен, двата ми крака бяха много пострадали. Само ръцете си можех да движа, когато се събудих от комата, но аз не смеех да мръдна дори, за да не разместя счупените прешлени и да не остана за цял живот прикована на легло“, разказва Дочка Михова.

Няколко години след трагедията тя изпитала неистово желание да рисува с пръсти и започнала. От тогава до сега е натрупала стотици картини, на които има изобразени цветя, абстрактни теми, портрети на Богородица и Петър Дънов също присъстват на няколко платна.

КАЛОЯН ТРИФОНОВ, КОЙТО ВЕЧЕ Е ПРОФЕСИОНАЛЕН МУЗИКАНТ И РАБОТИ В ГЕРМАНИЯ, СЕ ВЪРНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА присъства на изложбата на майка си и да я поздрави със свое изпълнение. Той свири на контрабас. В музикалната част от откриването на изложбата ще участват и някои от малките възпитаници на Дочка Михова, както и музикантите от арт трио „Велико Търново“ – Пенка Величкова, Росица Тарапанова и Ана Константинова, която е цигуларка и която 12 години е била ученичка на маестро Михова.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!