152 четения

Валери Ставрев заряза кариера в прокуратурата, сега е напът да се откаже и от адвокатлъка!

Фотографията е хоби на юриста от 12 години

ВАЛЕРИ СТАВРЕВ Е ЕДИН ОТ ИЗВЕСТНИТЕ АДВОКАТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и бивш прокурор. Преди години той изненадващо заряза кариера в държавното обвинение, точно след като стана шеф в старата столица. После е юрисконсулт в банка, а сега има адвокатска кантора заедно със сина си Пламен Ставрев.

ОТ МНОГО ВРЕМЕ 59-ГОДИШНИЯТ ВАЛЕРИ СТАВРЕВ е забелязван на почти всички събития в старата столица с фотоапарат в ръце. В ролята на фоторепортер той запечатва кадри от културни, криминални и всички други събития . Много често може да бъде видян на необичайни мероприятия, където няма дори нито един журналист или щатен фоторепортер. Хората си мислят, че адвокатът снима просто ей така, от любов към фотографията. Оказа се обаче, че той има вече уникален архив на събития, които трупа повече от 10 години.

„НИ В КЛИН, НИ В РЪКАВ“ АДВОКАТЪТ БЕ НА ЧЕСТВАНЕТО НА 130 Г. от създаването на пожарната в България, което се празнува в Балван. Той изщрака десетки кадри на всички изяви, които този ден бяха от интересни по-интересни. Преди броени дни пък е забелязан на изложби, чествания, събития с официални гости на старата столица.

„Е, това е моето хоби сигурно от 12 години. Снимам всичко. В началото се чудех какво да правя с тази си страст, но после си купих хубава техника и открих, че ми доставя огромно удоволствие и радост. В началото може и да съм бил пишман фотограф, но сега твърдо вече не съм такъв!“, с усмивка разказва за хобито си Валери Ставрев.

ВСИЧКО ЗАПОЧНАЛО ПРЕДИ ДОСТА ГОДИНИ, ТОЙ ОБИКАЛЯЛ СВЕТА, радвал се на красотите по време на пътешествията, но снимките били основно за спомен. После решил да прави нещо по-различно, да събира в история видяното. След това чисто любителската туристическа фотография се превърнала в нещо по-сериозно и адвокатът започнал да ходи на събития във Велико Търново. Валери Ставрев обаче подчертава, че ходи само на събития, които са му интересни.

„Гледам да се абстрахирам от грозните гледки и от нещата, които не харесвам и ме дразнят. Дори да съм на такова място, не ползвам апарата си. Не знам колко снимки съм направил, но имам един терабайт хард диск, който е пълен със снимки по събития и по дати. Много приятели упорито ме насочват да направя дори изложба и вече имам идея“, споделя още Валери Ставрев. В работен вариант тя може да се казва: „Търновград през погледа на един адвокат”. И пак в работен вариант – може да се появи догодина, когато фоторепортерът адвокат чукне една солидна кръгла годишнина.

ОСВЕН ТОВА ТОЙ Е НА ПЪТ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ АДВОКАТЛЪКА, както навремето направи с прокуратурата. Казва, че тогава, когато бе избран за районен прокурор, не е изтърпял някои неща и заради това е сдал поста. После като адвокат обича да се занимава с дела, които не са наказателни. Сега след толкова години чиракуване на различни професии, той отсича: „Нивото на законодателството ни е под всякаква критика! По-рано един юрист можеше долу-горе да предвиди изхода на едно дело според доказателствата. Сега това е мисия невъзможна. Заради това фоторепортерството ми доставя най-голямо удоволствие, макар също да не е никак лесно.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!