С проект за 1,5 млн. лв. търновската художествена галерия ще става модерен център за изкуства | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С проект за 1,5 млн. лв. търновската художествена галерия ще става модерен център за изкуства

Публикувана на: 19.09.2018г. 1038 прегледа

МИЛИОН И ПОЛОВИНА СПЕЧЕЛИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ ЗА МАЩАБЕН РЕМОНТ НА ДЪРЖАВНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „БОРИС ДЕНЕВ“. След преустройството галерията в местността Боруна ще бъде превърната в модерен център за изкуства и ще бъде включена в общи туристически маршрути на България и Румъния.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е бил подписан в края на миналата седмица от кмета на Велико Търново Даниел Панов в Секретариата на трансграничната програма, базиран в румънския град Кълъраш.

Проектът, по който търновската община е успяла да спечели финансиране, се нарича „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“. Той ще бъде реализиран в партньорство с община Калафат, област Долж, Румъния, и с фондация „Лице за изкуство и култура“ – Плевен. Общата му продължителност е 36 месеца от подписването на договора за финансиране. Общата стойност на инвестиционното намерение е 1 487 271 евро за всички партньори, като бюджетът на община Велико Търново възлиза на почти 750 000 евро. Финансирането е по програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“ 2014-2020.

По този проект едновременно ще работят художествената галерия във Велико Търново и дворецът музей „Маринку“ в Калафат. Когато ремонтите в двете културни институции приключат, те ще работят по съвместни програми и по съвместен туристически маршрут. За целта ще бъдат организирани и популяризирани съвместни инициативи – изложби, артпрояви и събития, които ще бъдат обединени в специален календар. Ще бъде създаден също нов туристически продукт с тематични маршрути за посетителите от двете страни на р. Дунав и в Централна България, включително пет общи туристически услуги. Ще има и нов каталог на нематериалното културно наследство.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!