Великотърновският университет разкрива филиал в Македония

ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПЪРВИЯТ УНИВЕРСИТЕТ, КОЙТО ЩЕ ИМА СВОЙ ФИЛИАЛ В МАКЕДОНИЯ, каза вчера ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Процедурата по разкриването на структура там е започнала още през август, когато търновският ректор е изпратил до премиера на Македония всички нужни за това документи.

Великотърновският университет кандидатства пред правителството на Македония за акредитация с три задочни магистърски програми по англицистика, регионално развитие и приложни компютърни науки. Заявени са 100 места, като инициативата се реализира със съдействието на Международния славянски университет в Македония. Той предоставя своята материална и учебна база в гр. Свети Николе и гр. Битоля за нуждите на ВТУ.

„Отговорът ще бъде положителен и това е голяма крачка и за нас, и за университета в град Свети Никуле, с който работим. Това е частен университет и ние вече работим с този вуз по съвместни докторантски програми. Освен това чрез този университет ще набираме студенти от Албания, Косово и Сърбия. Така на практика ще подкрепим инициативата на българското правителство и ЕС за подкрепа на Западните Балкани“, коментира проф. Бонджолов.

Когато филиалът стане факт, преподаватели от ВТУ ще пътуват дотам, за да водят лекции и семинари, а студенти от Международния славянски университет ще трупат опит и знания в старата българска столица.

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ работи с чуждестранни учебни заведения от години, особено активен е вузът ни по програма „Еразъм“. До момента висшето училище има подписани над 380 договора с държави от ЕС и извън него. За тази година е заложен проект за мобилност с Египет, а през октомври ВТУ ще бъде домакин на годишната обучителна среща на всички български университети по програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *