Боно и папата говориха за сексуалните посегателства, извършвани от духовници

Вокалистът на ирландската група Ю Ту Боно разговаря днес с папа Франциск за скандалите, свързани със сексуалните посегателства, в които са замесени духовници по света и по-специално тези, разтърсили ирландската църква. След срещата Боно каза, че папата изпитвал „искрена болка“ по този въпрос, предаде Франс прес.
„Говорихме за чувствата на папата за това, което е станало в църквата и аз му обясних, че много хора имат усещането, че онези, които извършват издевателствата, са по-защитени от жертвите“, каза Боно на пресконференция във Ватикана.
Той каза, че е видял болката, изписана върху лицето на папата, когато е станало дума за този въпрос. „Останах с чувството, че той беше искрен“, допълни Боно и нарече папа Франциск „изключителен човек в едно изключително време“.
В края на август папата посети Ирландия и там разговаря с осем ирландски жертви на сексуални посегателства. „Толкова страдах“, сподели папата по време на разговора с тези осем жертви.
Днес Боно разговаря с Франциск половин час в резиденцията му Санта Марта във Ватикана. С него беше и президентът на аржентинската верига училища Сколас Окурентес. Мрежата действа в Буенос Айрес и бе създадена с активната подкрепа на Хорхе Берголио, който беше архиепископ на Буенос Айрес, преди да стане папа. Днес мрежата има 400 000 държавни и частни училища на пет континента.
Боно пък е съосновател на неправителствената организация Уан, която си е поставила за цел борбата срещу крайната бедност и болестите, които могат да бъдат избегнати по-специално в Африка. Тази организация има 10 милиона членове по света, от които 3 милиона в Африка, и иска да помогне на момичетата, които не ходят на училище, разказа днес Боно.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *