Деца ще си рисуват автопортрети в стила на Жоан Миро в Институт „Сервантес“

Деца от три до седем години ще си рисуват автопортрети в стила на Жоан Миро в Институт „Сервантес“ в София на 22 септември от 11.00 до 12.00 ч. Ателието „Автопортрет с Жоан Миро“ е в рамките на проекта „Пътуваща галерия с изкуство от Испания“ на фондацията „Културадас“ – от 20 до 30 септември в института, съобщи на пресконференция днес Меглена Мишева, инициатор на проекта.
Неговата цел е да доближи изкуството от музеите, галериите, улиците и училищата на Испания до публиката в България. Затова „събирa“ влиятелни творци от световна величина като Жоан Миро, Жоан Броса и Хавиер Марискал с млади художници от съвременна Испания, част от селекцията на „Плом“ – първата галерия за деца в Испания, и „Контемпоранеа“ – платформа за съвременно изкуство от Испания.
Представените произведения са под фoрмата на принтове, факсимилета, книги с илюстрации, видеопрезентация, както и оригинални творби на съвременни автори. Работите са избрани така, че да са интересни и за малки, и за големи.
Произведенията на Мирo, Броса и Марискал могат да бъдат открити на много места в Испания и Барселона, техни скулптури са част от градския пейзаж, а изкуството им е част от всекидневието. Проектът Culturadas pop-up се опитва да пренесе малка част от тяхното творчество в България и да му даде кратък, но интензивен живот, по думите на Меглена Мишева.
Желанието на инициаторите е посетителите да могат и да вземат вкъщи някои експонати, да направят част от живота си истинските цветове на Жоан Миро, визуалната поезия на Жоан Броса, да се потопят в средиземноморския пейзаж на Хавиер Марискал. Това е третото представяне на проекта за годината и второ за България.
Програмата в Институт „Сервантес“ започва на 20 септември от 19.30 ч. с прожекция – със субтитри на български – на филма „Чико и Рита“ /2010/ на Фернандо Труеба, Тоно Ерандо и Хавиер Марискал, отличен с наградата „Гоя“ и с номинации за „Оскар“ и за Европейска филмова награда за най-добър анимационен филм. Входът е с покани от института.
Три капки боя, „избягали“ от картините на Жоан Миро, и затова наречени Миронини, са героите на книжка, бъдещ сериал и на детската работилница „Запознай се с Миронините“ – на 21 септември от 17.30 ч., с безплатен вход.
В „Приключенията на Хулиан – кучето „порода“ кубизъм“ могат да участват посетителите – от три до седем години – на ателието на 22 септември от 12.00 ч. Входът е 15 лв.
Детски кът ще има през цялото време на изложбата, за да могат родителите спокойно да разглеждат картините, както и каталозите на две големи европейски изложби, които сега са в Барселона и Лондон – „Кухнята на Пикасо“ и Frida: making Her Self Up. На сайта culturadas.com ще има интервю с Марта Цимерман, основател на галерия „Плом“, и с Хавиер Марискал, от неговото студио в Пало Алто, Барселона.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *