На прага на есента в Драганово отново посрещнаха гости на Празника на градинаря

С поднасяне на венец пред паметника на градинарите в Драганово започна осмото издание на Празника на градинаря. Отец Йоан отслужи водосвет за здраве и плодородие, а след службата благослови даровете на земята, произведени от местните градинари. Специално място до сцената на празника бе отредено за знамето на Градинарското дружество „Свети Стефан”. Дружеството е едно от първите в страната. Основано е на 16 януари 1928 г. Под наименованието „Общо градинарско зеленчукопроизводително дружество „Свети Стефан”.

Гостите на празника бяха поздравени от кмета на Драганово Нели Грошкова. „Празникът се оформя като идея и се осъществява след подписването на договора за приятелски отношения и сътрудничество на Драганово с унгарския град Фелшьожолца, където са работили за прехраната си немалко драгановчани, за чието добро съжителство с унгарците още се разказват спомени”, припомни в словото си Нели Грошкова. „Споделям с вас празничното настроение на този ден. Уверена съм, че миговете на радост и вяра в успеха на добрите начинания ще ни съпътстват и занапред“, каза още кметът на селото.

Празника в Драганово уважиха и заместник-кметът Николай Георгиев, общинският съветник Добрин Дериджиян и кметът на горски долен Тръмбеш Маринчо Маринов.

„Този ден е доказателство, че традициите в областта на градинарството и богатият опит за отглеждане на всички култури, характерни за България, са фактори, благодарение на които на нашата трапеза присъстват най-ценните дарове на земята“, се казва в поздравителния адрес, който Николай Георгиев връчи на домакините от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

В празничния ден пред сградата на НЧ „Съединение-1888” бе разположено пъстро изложение на зеленчуци и плодове от местни производители. На специален щанд „В царството на доматените истории“ гостите на празника можеха да се насладят на кулинарните умения на Пенка Кабакчиева и Вася Караатанасова. Изложени бяха близо 50 асортимента с участието на домати, произведени в драгановските градини – сушени домати, традиционна и лютеница от зелени домати, различни сосове, туршии, разядки, кетчуп, мексиканска салца със зелени домати и др. който желаеше, можеше да си купи пресни зеленчуци, произведени от драгановските градинари. Със свой щанд на празника участваха и майсторката на калоферска дантела Маргарита Бонева и нейният съпруг Иван Маринов, които представяха бижута с български шевици, гоблени, дантели и още изделия, изработени от самите тях.

В празничната програма взеха участие самодейци от местния пенсионерски клуб и Клуб на пенсионера „Раховец“ в Горна Оряховица.

И тази година гостите на празника имаха възможността да опитат вкусна градинарска чорба, приготвена по традиционна местна рецепта от майстора-готвач Ваня Каракушева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *