23 четения

Обявиха охранителна фирма в несъстоятелност заради дългове към служители

„Зенит 21“ прехвърлена фиктивно на психично болен.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ РЕГИОН ОБЯВИХА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ФИРМА, КОЯТО ИМА КРУПНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ РАБОТНИЦИТЕ СИ. „ЗЕНИТ 21“ е била обявена в неплатежоспособност от Окръжния съд във Велико Търново по настояване на Инспекцията по труда, съобщи директорът на ведомството инж. Невена Стефанова. Решението на Темида е от 20 август и е вписано в Търговския регистър седмица по-късно. Това на практика означава, че служителите във фирмата, които са над 40, могат да подадат жалба, за да получат полагащите им се пари.

„Работниците и служителите получават право да претендират пред фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите” дължащите им се вземания”, сподели инж. Стефанова.

До този момент над 15 от служителите на фирмата са подали жалби в Инспекцията по труда. Срокът, в който и останалите могат да претендират за вземания, е 3-месечен, напомнят от ведомството.

В „ЗЕНИТ 21“, КОЯТО СЕ ОКАЗВА ЕДИН ОТ НАЙ-КРУПНИТЕ ДЛЪЖНИЦИ КЪМ ПЕРСОНАЛА, над 40 гардове, наети от нея за различни обекти в Горнооряховско, са със забавени заплати повече от 3 месеца. Охранителите неотдавна се жалваха пред омбудсмана Мая Манолова, а междувременно проверка на трудовата инспекция открива, че дружеството е прехвърлено на психично болен мъж от железничарския град. Пред длъжностните лица човекът признал, че за операцията са му дали 200 лв. Процедурата по несъстоятелност ще даде възможност на завлечените със заплати охранители да кандидатстват пред националния фонд за гарантиране на вземанията и да си получат парите. „Зенит 21“ е софийска фирма и преди да бъде прехвърлена, като собственик и управител е фигурирала Райничка Димова.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *