Домашните любимци страдат от пристрастяването на хората към смартфоните

От пристрастяването към смартфоните страдат не само човешките отношения, но и отношенията на хората с техните домашни любимци, в частност отношенията с кучетата, пише британския в. „Дейли мейл“.
Кучетата може да се натъжат, когато техните собственици фокусират по-голямата част от вниманието си върху екрана на смартфона си. Британски ветеринари предупреждават, че това може да се изрази в промяна на тяхното поведение.
Кучетата се нуждаят от постоянна обратна връзка и от постоянно взаимодействие със собствениците си. Те искат да им се харесат, казва Йън Бут, ветеринарен лекар и основател на организацията Ветеринари на Обединеното кралство (VetUK).
Ние обаче сме обсебени от мобилните си телефони и тази зависимост от тях обърква важната връзка, която поддържаме с домашните животни, по-специално с кучетата и в по-малка степен с домашните котки, предупреждава експертът.
Без обратна връзка от хората, към които те са привързани, кучетата могат да станат по-тъжни и емоционално по-дистанцирани.
Йън Бут припомня, че кучетата са свикнали техните собственици да управляват всяка част от техния живот. Хората ги хранят, показват им къде имат право да отиват и къде не, но ако хората постоянно са вперили поглед в смартфоните си, тази жизнена връзка се разкъсва и кучето преживява емоционален шок, обяснява специалистът.
Според данни на британската организация, наречена „Пречистване от цифровите технологии“, възрастните прекарват средно на ден по 9 часа и 30 минути с поглед вперен в екраните. Това е повече време, отколкото те спят.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *