Най-древното животно е било плоско и овално

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес.
Загадъчните организми са наречени „Дикинсония“. Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м. Не е известно кога точно са живели, но добре датираните фосили са на 558 милиона години.
Досега имаше предположения, че са лишеи, животни или пример за едноклетъчен организъм протиста. Иля Бобровски, докторант от Австралийския национален университет, откри в такива фосили от Северозападна Русия в региона на Бяло море молекули, които са характерни само за животните – форма на холестерол.
„Фосилните липидни молекули доказват, че животните са били големи и многобройни преди 558 милиона години, милиони години по-рано, отколкото мислехме досега“ – каза проф. Йохен Брокс.
Според екипа това е „Свещеният Граал“ на палеонтологията.
Как точно е изглеждала Дикинсония, специалистите не могат да кажат. Те знаят, че е била мека и гъвкава, вероятно е приличала на плужек и е била с по-малко съдържание на вода от медузите.
Анализ на ДНК насочва, че животните са се появили преди повече от 720 милиона години, но няма толкова стари фосилни доказателства. Най-старите фосили на растения са на 444 милиона до 486 милиона години, а на бактерии – на поне 3,5 милиарда години.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *