58 четения

Четири награди от национален конкурс спечелиха обитателите на дома в Пчелище

Четири награди спечелиха певците и танцьорите от дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост и защитеното жилище в Пчелище от националния конкурс „Неоткрити красиви надежди“. Това е единственият по рода си форум за хора с ментални увреждания, който се организира от сдружение „Сияйна зора“. Надпреварата се провела на открита сцена в Поморие, а групата от търновската социална институция представила 20-минутна програма, подготвяна цяла една година.

„Нашата програма бе изцяло на българска тема и се казва „От българското по-хубаво няма“. Включваше два танца и две индивидуални изпълнения. В конкурса се набляга на потенциала и творческите заложби на хората с ментални проблеми, а не на увреждането им. Емоцията, която изпитаха нашите потребители, бе страхотна за тях“, сподели Ели Апостолова, управител на дома и защитеното жилище.

Тя допълни, че живущите в социалната институция участват във форума вече 8 поредни години и с помощта на психолога Стела Илиева, педагога Мария Петрова и трудотерапевтите Снежинка Овчарова и Антоанета Колева подготвят изпълненията си.

Репетициите са всеки ден в рамките на минимум 2 часа.

Наградите, които спечелили, били за индивидуалното представяне на Галя Денева с песента „Цъфнало цвете шарено“, за впечатляваща визия и сценично присъствие в категория група, за изпълнението на „Я кажи и ми, облаче ли бяло“, отличието на публиката и за оригинален подход за създаване на художествена програма.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!