Вдигат сграда с 350 паркоместа и 24 ателиета зад Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов бе домакин на работна среща за обсъждане на идейния проект за многофункционална сграда зад Факултета по изобразително изкуство в центъра на Велико Търново.

В срещата участваха представители на бизнес консорциума, който финансира проекта, кметът на старата столица Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова,  и Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет.

Финансирането на проекта е изцяло частна инвестиция на Европейска инвестиционна група, в която участват представители на бизнеса от Германия, Австрия, Италия, Македония, Сърбия и България – строителни фирми, банки и инвестиционни фондове. Проф.  Христо Бонджолов представи идеята, чиято цел е да се обединят усилията на ВТУ, възможностите на бизнеса и обществената потребност от подобрение на инфраструктурата  в центъра на Велико Търново. Според идейната концепция на инвестиционната група в многоетажната сграда ще има подземни паркинги с 350 паркоместа, 24 ателиета за преподаватели и студенти по изобразително изкуство, заседателна зала със 150 места, а на последния етаж е предвиден ресторант с панорамна гледка към целия град. По предварителни изчисления инвестицията ще бъде на стойност 18 милиона лева.

Инж. Даниел Панов направи обосновано предложение, че е по-добре да се изградят повече паркоместа. Кметът и областният управител проф. д-р Любомира Попова се ангажираха със съдействие относно разрешаването на евентуални проблеми при осъществяването на проекта, които са от тяхната компетентност.  Панов организира още същия ден среща на представителите на инвестиционната група с главния архитект на Община Велико Търново. Ректорът на висшето учебно заведение предложи и инвеститорите приеха идеята заедно с този инвестиционен проект да се реализира и проектът за университетска библиотека.

Накрая ректорът обобщи, че има добра воля от страна на всички участници, интересът е взаимен и проектът ще бъде реализиран.

7 thoughts on “Вдигат сграда с 350 паркоместа и 24 ателиета зад Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново

 • 21.09.2018 в 15:08
  Permalink

  Кмете, кмете, шест години няколкостотин паркоместа в старото военно училище са затрити, строите жилища на всяка полянка, „Мармарлийска“ Ще я правите „синя зона“, сега правиш „обосновано предложение“ за изграждане на повече паркоместа. Популизъм.

  Отговор
 • 21.09.2018 в 16:24
  Permalink

  В тоя град е наказание да имаш кола. Първо, плащаш най-високите възможни данъци; второ, ако влезеш с нея в „широкия център“ (смятай половината град) няма къде да спреш…

  Отговор
 • 22.09.2018 в 9:13
  Permalink

  Такъв стъклен куб на средата на стария град, зад старинната сграда на факултета и между старите къщи – НЕ, НЕ и НЕ! Да си строят стъклени кубове в новия град. Стига, съсипваме града!

  Отговор
 • 22.09.2018 в 10:45
  Permalink

  Господин Панов,Съгласна съм,че няма паркоместа в града,но защо не построите само подземни гаражи,а отгоре да оставите зелена площ,а ни унищожавате,бетонирайки всяко празно местенце в града ни и унищожавайки дървета и зелени площи?!Мисля,че един градоначалник би трябвало да се погрижи не само за сгради,от които ни писна,а и за здравето на своите избиратели….

  Отговор
 • 24.09.2018 в 8:21
  Permalink

  Поредния “балон”! Това в кой век ще стане?!?!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *