Новини

Велико Търново чества 110 г. от обявяването на Независимостта

ХИЛЯДИ ТЪРНОВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА СЕ ВКЛЮЧИХА В ЧЕСТВАНИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА 110 Г. ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА. Старата българска столица отново беше център на тържествата. Те започнаха с тържествена литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, където Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий за първи път донесе ковчеже с частица от мощите на свети Иван Рилски. Дядо Григорий отслужи литургията и след това освети знамената на институции и неправителствени организации. Сред осветените знамена тази година беше и флагът на Адвокатската колегия във Велико Търново. Актьори от Великотърновския театър пресъздадоха момента, в който преди 110 години е бил прочетен Манифестът, с който е провъзгласена Независимостта.

Празникът продължи на Царевец, където с военен ритуал беше издигнато националното знаме.

„ПРЕДИ 110 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ИЗУМЯВА СВЕТА. НА 22 СЕПТЕМВРИ 1908 Г. Е ОБЯВЕНА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ. Този държавнически акт, носител на много силно национално достойнство, е сред най-великите в новата история на Родината и е сред най-ярките събития в Европа, случили се в зората на миналия век.

И това българско чудо се случва именно тук, в Търновград – вечната, историческата българска столица!“, каза в празничното си слово кметът на Велико Търново Даниел Панов. И припомни, че Независимостта ни учи колко важно е националното обединение и единството.

След него слово произнесе и заместник-председателят на парламента Емил Христов, който каза: „Дедите ни имаха смелостта да обявят Съединението, дедите ни имаха силата да обявят Независимост, те ни завещаха да бъдем единни, неделими. Те ни завещаха да бъдем горди, непокорни и независими, а ние, ние какво ще завещаем на поколенията след нас?“.

„Независимостта е може би най-силният и най-истинският български празник. Съединението и Независимостта са олицетворение на това, което всеки иска да прави за обществото“, сподели по време на празника и председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Официалните гости, сред които евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, депутати, областният управител проф. Любомира Попова, представители на местната власт и много граждани, поднесоха венци и цветя на Пирамидата на Царевец, след което всички се включиха в тържественото шествие. То мина по главната улица на Велико Търново и стигна до паметника „Майка България”. В парада участваха и представители на военните духови оркестри от България, Полша и Украйна.

Празникът продължи с традиционното Голямо търновско хоро, а по-късно вечерта на площад „Цар Асен I“, където се беше събрало 20 000-но множество.

Със спектакъла „Звук и светлина“ и празнични илюминации, които осветиха небето над Царевец, празничният 22 септември. завърши.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *