Забава и знание

Екземата може да се дължи на дисбаланс в чревната флора

Екземата може да се дължи на дисбаланс в чревната флора, твърдят френски и американски биолози, според които възстановяването на крехката екосистема на нашите черва ще позволи лечението на алергията, предаде Франс прес.
Двама биолози от френския Национален център на научни изследвания в Лион са изследвали мишки с нарушена чревна флора заради липсата на ген, наречен MAVS, който е „главно действащо лице“ в откриване на вирусите от имунната система. Учените установили, че въпросните мишки били по-податливи на образуването на екзема. За да потвърдят изводите си, учените „прехвърлили“ нарушената чревна микрофлора при нормални мишки, които също развили екзема.
„Онова, което ни учудва в това изследване, е дистанционното действие на чревната микрофлора. В този случай тя действа върху кожата“, разказва Мари-Сесил Мишале, която е сред авторите на изследването, публикувано в Бюлетина на Академията на науките на САЩ.
Това изследване проправя пътя към нови „терапевтични методи“. Учените се надяват, че в скоро време екземата ще може да се лекува или да се подобрят настоящите терапии, като се действа на чревната микрофлора.
В изследването са участвали и експерти от университета „Клод Бернар“ в Лион, от Висшето училище в Лион, от Института Пастьор в Лил и от Националния институт по здравеопазване в САЩ.
Изследването поражда още една хипотеза – други болести също биха могли да са свързани с модификация или нарушение на баланса на микроорганизмите в нашия храносмилателен тракт. Освен гените, медикаментите или храненето могат също да променят нашата чревна флора, припомнят експертите.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *