Забава и знание

Специалисти прекъснаха механизъм, свързан със стареенето

Специалисти от клиниката Мейо в САЩ установиха, че сенесцентните клетки – остарели клетки, които вече не се делят и отделят активиращи възпалителни процеси вещества, допринасят за поява на слабоумие, съобщава сайтът MedicalXpress.
Биолозите успели да предотвратят появата на въпросните вещества и свързаната с развитие на деменция гибел на неврони.
Изследването е извършено с генномодифицирани мишки, предразположени към натрупване на протеини тау в мозъка, които образуват характерните за болестта на Алцхаймер неврофибриларни възли. Освен това у редица гризачи били активирани пътища, допринасящи за смъртта на сенесцентните клетки. В този случай у мишките изчезнали признаците на възпаление, нямало натрупване на протеини тау, а масата на мозъка била в норма.
Учените изяснили, че стареещите клетки на централната нервна система принадлежат към два клетъчни типа – микроглия и астроцити. Микроглия са имунни клетки (резидентни макрофаги), които почти не участват в борбата с инфекциозните агенти, но затова пък допринасят за унищожаването на увредени неврони и други компоненти на централната нервна система. Астроцитите поддържат невроните, регулират запасите от хранителни вещества и растежа на нервните тъкани.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *