69 четения

80 млади певци и 13 пеещи семейства от девет държави идват на конкурса „Сребърна Янтра“

80 ПЕВЦИ ОТ ДЕВЕТ ДЪРЖАBИ НА ВЪЗРАСТ ОТ 5 ДО 25 ГОДИНИ И 13 СЕМЕЙСТВА ЩЕ УЧАСТВАТ В КОНКУРСА „СРЕБЪРНА ЯНТРА“, който се провежда вече за 16-та година във Велико Търново и започва на 27 септември. Музикалното състезание е под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и в четвъртък вечерта конкурсът стартира с концерт под открито небе. На 28 и 29 септември е конкурсната програма за четирите възрастови групи и за пеещите семейства. Всички концерти са на сцената на МДТ „К. Кисимов“ и са безплатни за публиката. На 30 септември е галаконцертът на победителите и минирециталите на Християна Лоизу и дует „Мания“.

Съпътстващата програма на конкурса предвижда среща с Християна Лоизу в събота от 9,30 часа в Изложбените зали във Велико Търново. Тя е победител в X Faktor, но музикалната й кариера тръгва именно от Велико Търново. Тук тя се явява на първия си конкурс – „Сребърна Янтра“, и тук печели първата си награда, каза вчера директорът на конкурса Румяна Начева.

В събота в залите „Рафаел Михайлов“ ще се състои и премиерата на четири нови песни, записани от талантливите деца на естрадно студио „Румина“. Песните са по музика на Кристиян Ячев и текстове на търновската поетеса Албена Стефанова. И четирите стихотворения са част от първата стихосбирка с детски стихове на Албена, наречена „Имам си мъничка тайна“. По-късно вечерта е срещата на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов с ръководителите на чуждестранните делегации и членовете на журито, чийто председател отново е Силвия Кацарова.

Голямата награда – Гранпри „Сребърна Янтра“, е статуетка и 1000 евро парична премия, осигурена от сладоледена фабрика „Дени“. Досега призът е бил печелен 6 пъти от български певци, 4 пъти е пътувал за Молдова, три пъти е отлитал към Италия и по веднъж е бил печелен от изпълнители от Словения и Албания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *