Приложение Полски Тръмбеш

Картофена торта – мезе за всички питиета, прави Румена Кръстева

 

74-годишната бивша метеороложка може да се разтяга в шпагат, но само с мотиката не се понасят взаимно

 

ТЯ СЕ ОКАЗА НА 74 ГОДИНИ, НО Е С ГРИМ И ИМА ФИГУРА НА МЛАДО МОМИЧЕ. Разпъва се на шпагат, но не може да понася мотика! Чаровна и усмихната, една 74-годишна бивша метеороложка раздвижва Орловец по време на престоя си в селото. Трудно човек може да си представи как тази дама с маникюр е и кулинарка, която прави торта от картофи, която става за мезе на всички питиета – ракии, вина, бира, водка и какво ли още не. Нагиздена и с прекрасно самочувствие, Румена Кръстева държи на ударението на името си на първата сричка, но след забележката пак започва да говори с усмивка. Не че животът й е бил и в момента е много лесен.

БЛИЗО 30 Г. РУМЕНА Е БИЛА НА ВРЪХ МУРГАШ ЗАЕДНО СЪС СЪПРУГА СИ. Цял живот са били метеоролози. После си купили къща, строена през 1890 г. в Орловец. После съпругът починал и Румена останала сама да се бори с двора. В него има всичко, като на село, но единственият инструмент за работа, с когото се ненавиждат, а тя открито мрази, е мотиката. Затова работи с права лопата.

„Постоянното ми местожителство е в София, а вече 15 г. съм пенсионерка и през повечето време съм в Орловец. Включвам се в инициативите на селото и искам да съм полезна. Все още спортувам, защото цял живот съм вървяла пеша десетки километри и няма как да се променя на стари години. Тоест, до Мургаш всеки ден вървяхме по 18 километра“, започва да разказва за живота си Румена и по лицето и излиза неволна руменина.

Във фитнес зала не е влизала, но още от ученичка е гъвкава и спортува. И да, и до днес може да прави шпагат! Няма болежките на своите връстници и не пие лекарства с шепа за какво ли не, няма и сериозни болести и диагнози. Една от причините за това е климатът в Орловец и може би това, че живее в 130-годишна къща, която си има своята атмосфера. Приятно й е да се занимава със земята през лятото и да има в градината плодове и зеленчуци.

„Е, от моето скубане и дърпане на трева все пак излезе нещо. Имам си специалитет, който се казва картофена торта. Всички я харесват и се прави много лесно, но трябва да се сетиш. Блатовете са от пюре от картофи, между тях слагам колбаси, после ред маслини, яйца, краставички. Нищо сложно,но много се харесва от всичките ми познати и приятели“, споделя още Румена. Освен със селския си живот метеороложката се гордее и с дъщеря си Ана, която си има дъщеря Биляна, но тя е само на 16 г. И двете са радостта на Румена, която трудно човек може да нарече баба, независимо от възрастта й.

Нели СУКОВА

Сн.авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *