132 четения

Млада социоложка показа Обединение в снимки на изложба „Обичан бащин роден край“

Силвия Куманова е била вдъхновена от баба си Недка, която преди година се опълчи на ало мафията и не даде пари

 

МЛАДА СОЦИОЛОЖКА ОТ СОФИЯ ПОКАЗА В ИЗЛОЖБА 30 СНИМКИ ОТ СЕЛО ОБЕДИНЕНИЕ. Там живее баба и Недка Куманова, която миналата година се прочу с отпора си на ало мафията, на която не даде 10 000 лв. Внучката Силвия Куманова е решила това лято да направи снимки на повечето къщи в селото на родителите си и преди броени дни да ги покаже на жителите в пенсионерския клуб. Фотосите са просълзили жителите, а на събитието е бил и кметът Ганчо Ганев заедно със съпругата си. Снимките остават при хората, за да им се радват.

„Какво да кажа за себе си? На първо място съм много лъчезарна и социална личност, завършила съм социология в Софийския университет и мисля да продължа с магистратура „Театър и общество“ в НБУ. По-различна посока от досегашната, но винаги съм проявявала страст и любов към изкуството, точно затова се занимавам и с фотография. Преди години посещавах курсове по актьорско майсторство, но напоследък на преден план поставих фотографията“, разказва за себе си 22-годишната Силвия.

ИЗЛОЖБАТА В ОБЕДИНЕНИЕ ТЯ КРЪСТИЛА „Обичан бащин роден край“ заради баба си Недка Куманова, която вече над 80-те. „Тя е жителка на селото, от което са нейните корени, следователно и половината от моите“, се шегува Силвия, но всъщност е приела бабината идея присърце.

ТЯ НАСНИМАЛА КЪЩИ В СЕЛОТО ПРЕЗ ЕДИН УИКЕНД, НО ПОСЛЕ Й ОТНЕЛО ДНИ ДА ГИ ОБРАБОТИ в съответния размер и да ги направи като картини. В Обединение пък признават, че подобна изненада не са виждали скоро и тя ги трогнала до сълзи. Изложбата е провокирала баба Недка да произнесе и реч.

„Благодаря ви, че уважихте поканата на моята внучка да посетите първата й самостоятелна изява – фотоизложба. Това е нашето село Обединение. Оттук започва родовият корен на баща й и дядо й. Силвия обиколи почти цялото село. Беше на места, които не е виждала. Фотографията й е като хоби. Още от малка обича да ни подрежда за снимки, улавяше всичко, което ни заобикаля. Тази първа изява тя посвещава на нашето село. Да намира поводи да си идва на село и запечатва и други мигове, събития и случки!“, каза баба Недка.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *