Новини

НАРОДНИ НОСИИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА ЕЛЕНЧАНИН С НАГРАДИ ОТ ФЕСТИВАЛА В БАЛЧИК

Поредно признание получи младият етнограф от Елена Светослав Петров, който притежава уникална колекция от народни носии. Две от тях бяха отличени с първите места на конкурса в категория „Автентична носия“ на Осмия международен фолклорен фестивал „Море от ритми“ в Балчик. Той се организира от Сдружение с нестопанска цел „За Балчик“ и се провежда под патронажа на кмета на морския град Николай Ангелов с подкрепата на община Балчик. Събитието е с конкурсен характер с право на участие на любители, самодейци и почитатели на българския фолклор от различни възрасти, танцьори и певци от музикални училища, паралелки, школи, представителни ансамбли и състави.

Първото участие на Светослав на фестивала в Балчик е през 2013 г., когато по покана на организаторите прави първата си голяма изложба. Тази година спечели и двете първи места – за женска дупнишка носия и мъжка самоковска, представена от самия него, заедно и с женската носия от този край. Дупнишката носия е невестинска от края на 19 и началото на 20 век. Съхранена е в автентичния й вид от семейство, което я предава на Светослав. Талантливият етнограф я представя на конкурса с характерното забраждане, изработено от него по оригиналния модел, съхраняван в Националния етнографски музей в столицата.

В рамките на Международния фолклорен фестивал, в Деня на независимостта, еленчанинът представи и ревюто „Разходка из България“ с 16 автентични народни носии от колекцията му. Българската хубост бе показана от „самодивите“ от едноименния Клуб за автентични народни хора към еленското читалище, които обраха овациите на публиката и с танците си.

Освен наградите, признание за еленския колекционер е предложението на организаторите плакатите за фестивала през 2019 г. да бъдат с най-личните мома и ерген, облечени от неговата колекция в ловешка носия със сокай и плевенска мъжка носия от Осъмското поречие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *