Приложение Полски Тръмбеш

Читалището в Полски Сеновец празнува 135 г. от създаването си

Читалището в Полски Сеновец празнува 135 години от създаването си с богата програма и много веселие. В момента към него съществуват група за автентичен фолклор, ,Незабравка”, женска фолклорна група „Полска китка” и група за хумор и буфосинхронада.

За успехите им се съди по многобройните грамоти, призове, медали, диплом, лауреати, плакети, парична награда, участие в галаконцерт на ХІІ национален тракийски събор „Богородична стъпка” в Старозагорски минерални бани. Групата за автентичен фолклор е участник във всички събори, проведени в гр. Копривщица, и е наградена със златни и сребърни медали, а при последното участие през 2015 г. получи плакет и диплом за принос в съхранението и развитието на фолклора.

Женската фолклорна група „Полска китка” и групата за автентичен фолклор „Незабравка” участваха в много събори, като „Авлига пее” в с. Обединение, „Хоро се вие край манастира” в Лясковец, „Тараклъка пее и танцува” в Градище, община Левски, „Песни в полите на Балкана” в с. Жълтеш, общ. Габрово, „Искри от миналото” – град Априлци, „Капитан Дядо Никола” – гр. Трявна, „Богородична стъпка” в Старозагорски минерални бани.

Културно-просветната дейност на „Надежда 1883“ датира още от 1847 г., когато се открива килийното училище. През 1878 г. училището се превръща в класно училище и се отделя от църквата. С разширяване на просветната дейност в училището броят на грамотните младежи расте. Това дава възможност на група будни и ученолюбиви млади сеновчани да създадат българско младежко дружество „Надежда”. От това младежко дружество води началото си и сегашното читалище. Целта на дружеството в началото е била да дава допълнителни знания на населението чрез утра, сказки, вечерни четения и други. С тази задача са се заемали макар и малко грамотни хора, но обичащи науката.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *