19 четения

Бивш земеделски министър организира семинар в Арбанаси

Асоциацията на земеделските производители в България организира в Арбанаси семинар на тема „Подпомагане на агросектора и развитието на селските райони чрез Общата селскостопанска политика на ЕС през 2019 г.“. На форума бяха дошли десетки млади хора от региона, интересуващи се от бизнес в сферата на селското стопанство. Идеята на кампанията е споделяне на най-добрите практики в бранша и разясняване на методите за финансиране на тези, които тепърва започват да изграждат своите стопанства.

„Популяризирането, което правим, на общата селскостопанска политика, е насочено към обикновените граждани, защото, за разлика от земеделските производители, те не са запознати с изискванията и условията на държавата и ЕС. Когато се заговори за земеделски производители, общото мнение е, че те са едни хора, които се занимават с това да получават субсидии, което не отговаря на действителността. Ние не получаваме само подпомагане, но и изпълняваме ангажименти като опазване на околната среда, осигуряване на заетост на хора в селските райони, подобряване на инфраструктурата“, коментира Венцислав Върбанов – председател на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш земеделски министър.

Той обясни, че в момента особено актуална мярка, по която може да се кандидатства, касае инвестиционна подкрепа за стартирането на неземеделска дейност в селскостопанските райони. Проектите могат да са свързани с комунално-битови услуги, занаяти, производство на енергия от възобновяеми ресурси и т.н. От нея могат да се възползват всички граждани, като не е необходимо да са регистрирани като фермери.

Г. ИЛИЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!