25 четения

В Токио бе доставен специалният трон на следващия японски император

Колона от осем строго охраняеми камиона достави в императорския дворец в центъра на Токио разглобения многотонен трон, който ще бъде използван в традиционната церемония по възкачването на престола на новия монарх, сегашния престолонаследник принц Нарухито, предадоха световните агенции.
Тържественият ритуал ще се състои на 22 октомври следващата година. Тронът е с тегло 8 тона и височина около 6,5 метра. Той бе доставен по магистралата от старинния императорски дворец в древната японска столица Киото. За да бъде преместена, конструкцията беше разглобена на 3 хиляди детайла. От Киото в Токио беше пренесен и тронът на новата императрица, сегашната принцеса Масако.
Императорският трон е бил изготвен за възкачването на престола на прадядото на принц Нарухито, императора Тайшо, което се състояло през месец ноември 1915 година. Артефактът представлява масивна осмоъгълна конструкция с балдахин, украсена с фигури на феникси и огледала. Те символизират богинята на Слънцето Аматерасу, мистичната прародителка на японските монарси. За последен път тронът е бил използван през ноември 1990 година при възкачването на престола на сегашния император Акихито, който през 2016 г. реши да се оттегли поради преклонната си възраст.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!