52 четения

Експериментална ваксина е ефикасна срещу туберкулоза

Експериментална ваксина, разработена от „ГлаксоСмитКлайн“, може да предотврати развитие на туберкулоза у половината от инжектираните с нея хора, предаде Ройтерс.
Като се има предвид провалът на други експериментални ваксини през последните няколко години, това може да е важно събитие в борбата с туберкулозата, макар че 54-процентната ефикасност в клинични тестове е ниска в сравнение с имунизацията за други болести.
Използваната понастоящем ваксина на базата на бацил на Калмет и Герен е създадена през 1921 г. и се дава рутинно на деца в страни с ниско ниво на туберкулоза, за да се предотврати заболяването. Осигурената защита обаче изчезва след няколко години и ваксината става неефикасна срещу най-често срещаната форма на туберкулоза, която засяга белите дробове и може да бъде предадена чрез кашляне и кихане.
Ваксината на „ГлаксоСмитКлайн“ е създадена, за да предотврати възможността латентна туберкулоза да се превърне в активна. Смята се, че 1,7 милиарда души – една четвърт от населението на света, са засегнати от латентна туберкулоза и са с риск от заболяването, причинило смъртта на 1,6 милиона души миналата година.
Новата ваксина, известна като M72/AS01, в момента преминава втора фаза на тестове. След 2,3-годишно наблюдаване на здравословното състояние, десетима от 1786 възрастни, които били ваксинирани два пъти, развили активна белодробна туберкулоза, при 22-ма от 1787 участници, които приели плацебо. Изследването е извършено в Кения, Замбия и РЮА.
Резултатите от него са публикувани в „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *