82 четения

Инж. Добрев удостои с благодарствена грамота доайенът на борбата в Горна Оряховица Стойко Христов

С благодарствена грамота удостои кметът на Общината инж. Добромир Добрев доайенът на борбата в Горна Оряховица Стойко Христов. Отличието е за цялостен принос към спортния живот в община Горна Оряховица и в национален мащаб, за активна и дългогодишна дейност в развитието на борбата – класически и свободен стил. Благодарствената грамота е и за значимите постижения като спортист и треньор и по повод 70-годишнината му.

Стойко Христов е дългогодишен състезател и треньор по борба в Горна Оряховица. Близо 25 години е треньор на националния отбор по борба за хора с увреден слух, от където са излезли десетки медалисти от олимпийски тихи игри, световни и европейски първенства. Треньор е на отбора на Локомотив Горна Оряховица – Б група мъже и по-късно извежда до второ място отборно младежите на Горна Оряховица. Стойко Христов е носител на много медали от републикански, международни и балкански първенства

„За мен е чест да наградя един от най-бележитите треньори в нашия град, отдали сърцето и душата си за спорта и в частност за борбата в Горна Оряховица. Много са състезателите и шампионите, ваши възпитаници, които са прославили страната. Изразявам признанието и на горнооряховчани и на спортистите към вас. Спортът освен здраве е и дисциплина и организираност, а това е много важно в живота“, каза инж. Добромир Добрев.. Градоначалникът подари на Стойко Христов и икона на Св. Георги с пожеланието да го пази и вдъхновява, за да продължи да помага на младите спортисти в града. „Радвам се, че имаме вашата подкрепа. Състезателите ни имат зали и удобства, има приемственост. Децата ни има с какво да се гордеят“, сподели Стойко Христов. „Спортът дава много и състезателите ни трябва да се възползват от това – да му се отдадат напълно, да постигат успехи и ще получат уважението на хората, което е по-важно от паричните награди. С това сме се гордели ние. От Горна Оряховица са излезли много шампиони, затова бъдете за пример и вие“, пожела на младите състезатели спортният доайен.

На церемонията в Гербовата зала на Общината присъстваха председателят на клуба по борба Цветан Зеленков, членовете на Управителния съвет на клуба Димитър Николов и Милчо Милев, треньорът Николай Ганев и сребърните медалисти от последното балканско първенство Йордан Попов и Преслав Върбанов. На срещата бе и директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ Румяна Матеева.

По време на срещата бе повдигнат въпроса и за подготовката на предстоящия турнир с международно участие по повод 145 г. от рождението на Никола Петров. Състезанието ще бъде за деца от 4, 5 и 6 клас и ще се проведе в началото на декември. Организационният комитет ще бъде председателстван от инж. Добромир Добрев. „Винаги съм бил признателен на инж. Добрев, че има отношение към този традиционен за града ни спорт. Клубът с достойнство ще посрещне годишнината на нашия бележит съгражданин и почетен гражданин на Горна Оряховица. Макар че спортно-състезателната година още не е приключила, до сега има в актива си 100 медала, като голяма част от тях са от национални, държавни и международни турнири. Повод за турнира са също и 45 години от откриването на спортната зала, която носи името на Никола Петров и 25 години от регистрацията на клуба по борба в Горна Оряховица, каза Димитър Николов, който е и председател на постоянната комисия за младежта и спорта в Общинския съвет.

За първи път Горна Оряховица ще бъде домакин на подобен турнир с международно участие за деца от 4, 5 и 6 клас. Интересът е много голям и вече има запитвания от близо 25 клуба в страната, както и от съседни държави, сподели треньорът Николай Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!