Новини

Предложение за вдигане на таксите в Младежкия дом ще удари по джоба родителите на 460 деца

Вълна от недоволство от поскъпването и отпадането на някои облекчения

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВДИГАНЕ НА ТАКСИТЕ ЗА ВСИЧКИ ШКОЛИ И КЛУБОВЕ В МЛАДЕЖКИЯ ДОМ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДИЗВИКА ВЪЛНА ОТ НЕДОВОЛСТВО СРЕД РОДИТЕЛИТЕ. Особено остра е реакцията им към идеята да отпаднат облекченията за семействата, които водят там по две и повече деца. В момента таксата за две деца е 50% от цялата сума, което значи, че за двете си деца родителите заплащат само една такса. Когато децата са три, третото въобще е освободено от заплащане. Промяната обаче зачерква всички тези привилегии и родителите ще трябва да заплащат пълни такси, които за някои от школите ще стигат до 100 лв. на месец.

Предложението на кмета на старата столица Даниел Панов за промяната в наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Велико Търново е качена в сайта на общината за обществено обсъждане. За да се противопоставят на предстоящите изменения, родители, чиито деца от години посещават танцовите и музикалните школи в Младежкия дом, са започнали да събират подписка. Те се борят най-вече за запазване на облекченията, защото в противен случай ще трябва да решат дали децата им въобще да продължат да посещават школите в Младежкия дом.

РЕГИСТРАЦИЯТА НА МЛАДЕЖКИЯ ДОМ ПО ДДС НАЛАГА ПОВИШАВАНЕ НА ТАКСИТЕ. Увеличението не е непосилно за родителите, ако не е придружено с отпадане на привилегиите за второ дете. Остават само облекчения за трето дете, но тази „привилегия“ всъщност засяга само три семейства, което е нищо, признава директорът на Младежкия дом Румен Петров.

В началото на годината той и родителите, чиито деца танцуват в Младежкия дом, заедно са договорили увеличение на таксите от 25 на 35 лв. Тази промяна обаче трябва да мине през Общинския съвет и така е започнало всичко. Общинската администрация измислила методика за определяне на цените на услугите в Младежкия дом. Сама по себе си методологията е справедлива, но никой така и не разбрал защо са паднали отстъпките. „Аз съм категорично за социалната поносимост на таксите, затова няма да спра да се боря за запазване на тези отстъпки. Децата не са виновни, че родителите им нямат пари за изкуство и е нечестно да ги лишаваме от възможността да се занимават с танци, музика, рисуване“, обяснява още Румен Петров. Той е категоричен и за това, че няма да допусне увеличаване на таксите, за да бъдат повишени заплатите на щатните служители в Младежкия дом. И уточнява, че единствените преподаватели, които получават възнаграждение от таксите на своите ученици, са тези, които работят там на хонорар.

В предложението обаче е записано: „Настоящият финансово-икономически анализ има за цел да покаже увеличението на себестойността на услугите и необходимостта от промяна на таксите, които се събират за обучение и участие в индивидуалните и групови образователни и творчески дейности и формации при Младежкия дом – град Велико Търново, във връзка с увеличение на разходите и възнаграждение на персонала. Приходите от тях не формират печалба, но са свързани с възнагражденията на преподавателите и специалистите, ангажирани с дейностите…“

„Ако парите наистина отиват за по-голямо възнаграждение на преподавателите, добре. Но дали г-н Панов ще си спази обещанието, както пише в предложението. Защото аз не помня общината да ни е помогнала с финанси или с каквото и да било, за да отидем на конкурс, фестивал или участие“, казва Петя Георгиева, която е майка на три дъщери и трите – двете близначки Алекс и Теодора и малката Кристиана, вече посещават школата по цигулка в момента. Нейните близначки Теодора и Александра Даскалови са спечелили повече от 100 национални и международни награди за Велико Търново, те бяха част и от делегацията, която преди няколко години свири във Ватикана и в Рим. Преди няколко дни Теди и Алекс представяха старата столица във фестивал в Габрово и са свирили дует на два рояла, нещо, което в старата столица няма как да се случи, защото в града, който е столица на културата, няма зала с два рояла, признава майка им. Разходите за всяко пътуване Петя Георгиева осигурява сама, като често разчита на спонсори. „Близначките си спечелиха правото да участват в космическия лагер на НАСА в Измир това лято. Пребориха се в конкурси за това и аз реших отново да се обърна към общината за съдействие. Даже отговор на писмото си не получих, та се наложи да кандидатстваме пред фондации за стипендии. Спечелиха ги, но ето ти пример за отношение“, признава Петя и не крие огорчението си.

„Аз имам една дъщеря, която обаче посещава и пиано, и пее в „Камбанките“. Винаги сме плащали две такси, за облекчение в тази ситуация никога не успяхме да се преборим. Беше ми заявено: „Г-жо, да ходи на пиано веднъж в седмицата, не два пъти, и ще плащате половин такса“. Това е цинично и нечестно, освен това не е опция“, обяснява и Валерия Консулова. Нейната дъщеря Мики също е носител на редица престижни отличия.

Родителите признават, че са много огорчени и от факта, че те финансират не само участията на децата си, но и изработването на костюмите, а и закупуването на инструментите. Заради предложението за повишаване на таксите, те за направили проучване за това какви такси заплащат децата в другите градове на страната и са стигнали до извода, че Велико Търново води класацията, при това доста успешно.

460 ДЕЦА ПОСЕЩАВАТ ШКОЛИТЕ В МЛАДЕЖКИЯ ДОМ ЦЕЛОГОДИШНО. Когато институцията работи по проекти, през нея минават повече от 3000 млади хора, признава Румен Петров. Младежкият дом не е юридическо лице, затова всички такси влизат в бюджета на общината. За първото шестмесечие на тази година Младежкият дом е привел на Общината 44 000 лв. С 2000 лв. повече от същия период за миналата година. Повечето пари се дължат на по-големият брой деца, които са избрали да свирят на инструмент там, да пеят или да танцуват.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

5 thoughts on “Предложение за вдигане на таксите в Младежкия дом ще удари по джоба родителите на 460 деца

  • Рекламата, която тези деца правят за града също е скъпа.

   Отговор
  • Ние, родителите на децата занимаващи се с изкутво, сме наясно с това колко скъпо може да бъде изкуството. Тъжно и жалко е обаче, една община, имаща претенции да е някакъв културен център, да не прави нищо за децата, които се занимават с изкуство, да не подпомага тяхното развитие и да НЕ стимулира педагозите, които дават всичко от себе си за да развиват талантите на същите тези деца! Таксите ни са съпоставими с различни частни школи на самоиздръжка! Не е ли тъжно?

   Отговор
 • Кмете, и на децата ли посегна? Не ти ли стигат сините зони или двойните данъци на колите? Какво даде, че да вземаш?

  Отговор
 • Много са изобретателни политиците, когато искат да увеличат цени. То не са членове, алинеи, закони, правилници, че даже и моралът и справедливостта цитират. Направо можеш да полудееш от цинизъм. Къде господа политици остава отговорността на държавата и общината към подрастващите ни деца? Мога да ви предложа следното: След като всичко опира до възнагражденията на преподавателите и поддръжка на материалната база, защо не ни дадете младежкия дом, както ви е даден на вас, без да платите нищо, пък ние родителите ще го издържаме с нашите такси на частни начала. За какво по дяволите сте ни вие, хрантутници безродни?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *