Първия си рожден ден отпразнува паркът „Мини България“ във Велико Търново

ПЪРВИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН ЧЕСТВА ПАРКЪТ „МИНИ БЪЛГАРИЯ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО БЕШЕ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИТ НА 30 СЕПТЕМВРИ 2017 Г. Кулминацията на празника беше вчера точно в 12 часа, когато беше разрязана и тортата. Повече от 300 посетители имаха възможност да опитат от нея и да се почувстват част от празничния ден. Инвеститорите Александър и Наталия Меншикови също бяха за няколко дни във Велико Търново.

В продължение на два дни в парка имаше атракции със специалното участие на клуб „Търновци“. Средновековни детски игри, ковачница, тъкане на колани, рисуване на керамика, изработване на колиета от керамика, стрелба с лък, уроци по средновековни танци забавляваха посетителите в събота и неделя. „Децата се впускат в игрите веднага и с интерес разучават игрите от преди няколко века. Порасналите тийнейджъри и възрастните много харесват да наблюдават занаятите и да стрелят с лък. Обикновено когато имаме демонстрация на средновековни рецепти и храни, там се трупат най-много хора, защото са любопитни да опитат. Забелязал съм, че хората искат да пипнат, да вкусят, да усетят със сетивата си всичко, което им е непознато“, коментира Николай Цонев, член на клуб „Търновци“. И допълва, че другата атракция, която туристите много харесват, е въоръжението и възможността да облекат дрехи от средновековието и да опитат колко наистина тежат ризниците и цялото бойно снаряжение.

АТРАКТИВНИЯТ ПАРК СЕ НАМИРА В МЕСТНОСТТА ФРЕНКХИСАР В ПОДНОЖИЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ХЪЛМ ЦАРЕВЕЦ. Около 60 са вече емблематичните архитектурни шедьоври на България, които са събрани на площ от 11 460 кв. м. В парка са събрани макетите на Бачковския и Рилския манастир, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, резиденция „Евксиноград“, римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София и „Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над Янтра край Бяла, крепостите в Асеновград и Белоградчик, Дяволския мост, храм-паметника „Александър Невски“, руската църква в София, църквата в с. Шипка. Туристите могат да видят как изглеждат сградата на парламента, Народният театър, Плевенската панорама, най-красивите сгради във Велико Търново – църквата „Св. 40 мъченици“, Художествената галерия „Борис Денев“, паметниците „Асеневци“ и „Майка България“, както и копие на самата крепост Царевец, единственото в мащаб 1:70.

Въпрос на време е в парка да бъдат поставени и първите български забележителности извън страната – Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, българската църква „Свето Преображение Господне“ в Болград – Украйна, манастирът „Св. Ахил“ в Гърция и няколко атрактивни сгради, които се намират на територията на Македония. В процес на изработване са и макетите на Дряновския и Троянския манастир и на Доходоносното здание в Русе.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *