Новини

Студенти нарисуваха герои на Елин Пелин върху стена на училището в Първомайци

ОГРОМЕН СТЕНОПИС, НАРЕЧЕН „ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ЕЛИН ПЕЛИН“, БЕШЕ ОТКРИТ В ПЕТЪК В УЧИЛИЩЕ „ЕЛИН ПЕЛИН“ В СЕЛО ПЪРВОМАЙЦИ. Картината краси стената на първия етаж в школото. Автори на композицията са студенти от катедрата по стенопис във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Четири месеца са работили четвъртокурсниците Гергана Йовчева, Цветина Цветанова, Радослав Тодоров, Айлин Ебазер, Евгени Болжеларский, Женя Калева и Калин Михов под ръководството на двамата си преподаватели доц. д-р Владимир Аврамов, който е и зам.-декан на факултета, и гл.ас. д-р Анастасия Тонкова.

Стенописът е 34 квадратни метра и е дипломна работа за младите художници. Те са избрали да нарисуват сцени от най-популярните приказки на Елин Пелин, сред които „Ян Бибиян“, „Сливи за смет”, „Дядовата ръкавичка“ и др.

Кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и кметът на Първомайци Ясен Янков, деканът на факултета по изобразително изкуство Борис Желев и зам.-деканът Светослав Косев, който е и възпитаник на училището, присъстваха на откриването на стенописа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *