78 четения

Скандал. Видео разкрива, че Димитър Върбанов е избутан от склада, но не е бит

За пръв път прокуратурата се отказа от искане за постоянен арест, след като държа зад решетките 72 часа двама мъже…

ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРОКУРАТУРАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ОТКАЗА ОТ искане пред съда за постоянен арест. Районният съд освободи в петък двамата мъже, задържани 72 часа за нападение над репортера на „Господари на ефира” Димитър Върбанов, без да им наложи каквато и да е мярка за неотклонение. Това също се случва за пръв път и то след като 31-годишният търновец бе защитен от полицията и гилдията заради „жесток побой”. Кадри от охранителните камери във въпросния склад обаче показват по-различна гледна точка. На тях се вижда как двама мъже избутват репортера до вратата на склада, отварят я, след което го бутат навън и я затварят след него. Видеото беше изгледано при закрити врата в съдебно заседание в петък, до което журналисти не бяха допуснати. Записите обаче заляха всички социални мрежи.

Камера, разположена от външната страна на вратата, показва как Върбанов сам пада на земята, след което оператор от екипа му започва да го снима. Репортерът остава на земята за известно време, подпрян на лакът и говори пред камерата на колегата си. Впоследствие той ляга по гръб, а операторът му звъни по телефона. Накрая на мястото пристигат двама полицаи. В този момент Върбанов продължава да лежи по гръб, държейки се с дясната ръка за лицето. Униформените му помагат да стане, след което, олюлявайки се и куцайки с единия крак, журналистът отива до близка пейка и сяда, давайки вид, че физическото му състояние не е добро.

Говорителят на Районната прокуратура във Велико Търново Таня Катрева заяви след заседанието, че тепърва ще се разглеждат доказателствата по случая и ще се обмисля дали да бъде повдигнато обвинение и срещу друг участник в инцидента. Двамата задържани пък ще си търсят правата по съдебен ред за уронване на престижа и набеждаване. От солидарност в четвъртък репортери от различни медии и от различни градове се събраха пред полицията на протест з защита на Димитър Върбанов, на който бе и самият той. Защо пред Областната дирекция на МВР никой не разбра, като се има предвид, че точно полицията реагира светкавично на сигнала за помощ!

САМИЯТ ДИМИТЪР ВЪРБАНОВ ВЧЕРА ЗАЯВИ ЗА „БОРБА”, ЧЕ НИКОГА НЕ Е казвал на никого, че е „жестоко пребит”, а е бил само „бутан и блъскан”. Той отишъл в сряда в края на работния ден с двама оператори във въпросния склад след сигнал, че дейността с преетикиране на храни с изтекъл срок продължава.

„Още във вторник в прокуратурата бе подаден сигнал от името на предаването, че работата в склада продължава. След като два дни нямаше реакция, поехме към него към 17 часа, за да бъде и управителят там. Всичко бе разрешено от продуцента на предаването, с когото до момента официално не съм се виждал. После влязох в склада, но ме затвориха вътре сам, без операторите. Успях да снимам с телефона си всичко, което се случва. После ме избутаха и паднах на земята, вероятно ми е прилошало. Звъних на тел. 112 два пъти – веднъж вътре в склада за полиция и с молба да дойдат и от Икономическа, защото са в течение на случая. После отвън звъних за линейка. Закараха ме болницата, неврохирург ми постави диагноза „комоцио”. После дойдоха полицаи и с тях отидох за обяснение в полицията, където съдебен лекар ме освидетелства. Всичко е записано в протоколи за разпит и никъде не съм казвал, че съм пребит! Исках само да си продължа темата, която започнах през юни. Съжалявам за всичко, което си случва сега …”, каза Димитър Върбанов.

Той работи за формата „Господари на ефира” 12 години. През юни т.г. след негов сигнал до полицията бяха разкрити тонове храни с изтекъл срок и нови етикети във въпросния склад. После Агенцията за безопасност на храните състави две наказателни постановления с глоби за 8500 лв., които сега фирмата обжалва. Въпросите храни не са унищожени и стоят в същия склад на отговорно пазене.

КАКТО СЕ КАЗВА ОБАЧЕ, НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ! В тази история, която се превърна в скандал, а Върбанов бе разпънат на кръст, както се случва у нас, някой наистина лъже. Може би 31-годишният репортер нямаше да попадне в капана на „От Осанна!” до „Разпни го!”, ако лично премиерът не бе коментирал нападението срещу него като недопустимо. Това бе преди да се появят записите от камерите на склада. Те обаче не би ли трябвало да бъдат гледани още преди прокуратурата да остави в ареста двамата мъже за 72 часа и да поиска от съда постоянното им задържане?! Сега те пак са с обвинение за лека телесна повреда по хулигански подбуди, но без мярка за неотклонение. Което пък е още по-парадоксално. Димитър Върбанов пък е застрашен от обвинение за престъпление срещу правосъдието.

Нели СУКОВА

4 коментара за “Скандал. Видео разкрива, че Димитър Върбанов е избутан от склада, но не е бит

 • 01.10.2018 в 14:57
  Permalink

  О, времена ! О, нрави ! Кога журналистите ще се освободят от артистичните си изяви и ще се концентрират към реалните факти, без предубеждения ?! Кога прокурорите ще започнат да проверяват преди да разпореждат ?!

  Отговор
 • 01.10.2018 в 16:12
  Permalink

  Боко за фалшиви нападения над фалшиви журналистчета скача, за истински нападения срещу достойни лекари си трае.Ами да ви лекуват Боко и журналята.

  Отговор
 • 01.10.2018 в 20:43
  Permalink

  Не е само Димитър Върбанов такъв! Така „работят“ повечето журналисти, такива са – безскрупулни, платени драскачи и автори на фалшиви новини. Едни за 50 лв, други за 1000 лв., други ж“О“рналистки за една чанта или ботушки, а някои дори за кутия цигари и бутилка уиски могат да те омаскарят. Разспространен журналистически приьом е ползването на „скрита“ камера, което е забранено от конституцията, но прикрито зад мотива, че е застрашена сигурността или живота на някого, заснетия материал минава безнаказано и дори напротив, постига ефекта „Уао !“ и успява да очерни живота на не малко невинни и нищо неподозиращи хора. Сега камерата е от другата страна, т.е, Върбанов не е предвидил, че този въпросен търговец, който е пренабивал етикети с нови срокове на годност върху хранит.продуктити /но кой ли търговец на едро и на дребно не го прави и затова гледайте етикетите внимателно / е имал монтирана камера за наблюдение и с охранителна цел. Ако нямаше камера на склада, Господарите дори нямаше и да го уволнят Митко Върбанов , даже напротив видяхме, че го изкараха герой и то какъв герой . По принцип този тип предаване подстрекават, дори ги обучават да си служат с подобни некоректни и непочтени методи, с цел било да очернят някого, било да стане интересно предаване, било за „вдигане“ на рейтинг. Знае се, че след заснемането, следва има монтаж на заснетия суров материал, изрязване, сглобяване и т.н….. Така, че в този случай важи правилото “ Не прави това, което не искаш да ти се случи на теб“ , и правилото на бумеранга…… Е, няма да има вече подхвърляне на микрофон, служебно АУДИ, високо самочувствие това жааалко момченце, което никой по принцип във В. търново не приема на сериозно и за тези които са се чудили, как е Митко успя да влезе под кожата на клана Халваджиян, отговорът е – Митко е бил артист и циркаджия…….ха, ха, няма място за трети циркаджия. Магърдич и майка му са достатъчни!

  Отговор
 • 02.10.2018 в 8:46
  Permalink

  В крайна сметка очернените хора щяха да влязат в затвора, ако не беше тая камера отвън.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!