Октомври започва с хладно време и валежи, но след това често ще ни припомня за отминалото лято

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 гр., по високите полета между 8 и 11, в планинските райони от 4 до 8. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/ кв. м, в югоизточните райони между 60 и 90 л/ кв. м, а в планините от 80 до 100 л/ кв. м. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23 и 28, а най-ниските между минус 1 и 4 гр.

В началото на месеца ще преобладава облачно време и на места, повече в югоизточната половина от страната, ще има валежи от дъжд. Има условия в отделни райони да бъдат значителни. Ще бъде сравнително хладно, като по-ниски от обичайните ще бъдат дневните температури. По-малка е вероятността за валежи в средата и в края на десетдневието, тогава ще има и повече разкъсвания и намаления на облачността. Отново вероятност за валежи и понижение на дневните температури има към 7 октомври.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от нормалните, като все пак бавно ще се понижават. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има към 12-и, към 15-и и в края на периода.

И през третото десетдневие времето ще бъде променливо. Ще се редуват спокойни и сравнително топли дни с такива, в които ще преминават атмосферни смущения, при което ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 24-и и към края на месеца. Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат близки и малко по-високи от обичайните.

Марияна Попова – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *