8 четения

В битката между котките и плъховете побеждават гризачите

Американски учени наблюдаваха взаимодействията между диви котки и плъхове и установиха, че за разлика от общоприетото схващане, пухкавелките не са добри хищници, съобщи сайтът Физ.орг.
За изследването си учените от университета „Фордам“ поставиха микрочипове не на котките, а на плъховете. Така установиха, че гризачите активно ги избягват и регистрираха само две жертви сред тях за 79 дни.
От 360 видеозаписа, направени за този период в нюйоркския център за рециклиране на отпадъци, всеки ден имало поне по три котки около заселилата се там колония от плъхове. За цялото време обаче били регистрирани само 20 дебнения, три нападения и две убийства на гризачи. И двата плъха станали жертви, когато котките намерили скривалищата им. Третият опит бил на открито, но преследващата котка загубила интерес.
„Като всяка жертва плъховете надценяват риска от хищниците. Когато има котки, те се приспособяват, за да не се виждат толкова и прекарват повече време скрити“ – каза ръководителят на изследването д-р Майкъл Х. Парсънс.
Това повдига въпроса дали пускането на котки в градовете за контрол на плъховете е оправдано, като се има предвид, че писаните застрашават птиците.
Свикнали сме да мислим, че котките са естествен враг на плъховете, но австралийски и американски учени установиха, че те предпочитат по-дребен и беззащитен улов.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!